AKTUELNO

Dr Laketić je detaljno predstavio dosadašnji rad i rezultate Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine Narodne skupštine Republike Srbije, koji već u ovoj fazi ukazuju na vezu između porasta učestalosti pojedinih oboljenja sa posledicama NATO bombardovanja.

Predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine NSRS, dr Darko Laketić, učestvovao je u Rimu na Konferenciji ''Uranijum - Godinu dana od IV komisije'', koja je u organizaciji Centra za naučna istraživanja ''Vojna opservatorija'', održana u Domu poslanika Italije.

Na Konferenciji su govorili ministar zdravlja Republike Italije Đulija Grilo, predsednik IV komisije za odbranu u Domu poslanika Đanluka Rico, bivši predsednik italijanske komisije za istraživanje posledica osiromašenog uranijuma Đanpjero Skanu, izaslanik ministra odbrane Italije Veronika Forteci, kao i stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici medija i NVO i porodice italijanskih vojnika preminulih od posledica osiromašenog uranijuma.

Dr Laketić se zahvalio na saradnji italijanskim partnerima i podvukao značaj rezultata za utvrđivanje istine do kojih je došla italijanska Komisija, te ukazao da Izveštaj o radu o uticaju osiromašenog uranijuma na zdravlje, koji je italijanska komisija ustupila Skupštini Srbije, ima mnogo širi značaj na evropskom, pa i svetskom nivou.

Dr Laketić je detaljno predstavio dosadašnji rad i rezultate Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine Narodne skupštine Republike Srbije, koji već u ovoj fazi ukazuju na vezu između porasta učestalosti pojedinih oboljenja sa posledicama NATO bombardovanja.

- Naša obaveza je da utvrdimo istinu, da saznamo šta to konkretno utiče na povećani nivo oboljevanja stanovništva od najtežih bolesti i da te uzročnike ukoliko je moguće uklonimo iz okruženja i sprovedemo rano lečenje tamo gde je potrebno - naglasio je dr Laketić.

Laketić je tokom Konferencije imao susret sa ministarkom zdravlja Republike Italije Đulijom Grilo i tom prilikom je konstatovano da Italija i Srbija imaju zajednički cilj - utvrđivanje istine o uticaju osiromašenog uranijama i drugih toksina na zdravlje ljudi i na životnu sredinu. Ministarka Grilo je tokom izlaganja na Konferenciji zahvalila dr Laketiću na učešću na ovom skupu.

Dr Laketić je razgovarao i sa predsednikom IV komisije za odbranu Đanlukom Ricom i tom prilikom je potvrđena spremnost za nastavak saradnje dva parlamenta, sa zajedničkim ciljem utvrđivanja istine o efektima osiromašenog uranijama i drugih toksina.

Predsednik Komisije Rico je prihvatio poziv dr Laketića da na čelu delegacije Komisije za odbranu poseti Srbiju, a sagovornici su se, takođe, saglasili da rad obe komisije može da bude dobra osnova za zajedničko delovanje prema Evropskoj uniji.

Bivši poslanik i bivši predsednik parlamentarne Komisije za istraživanje posledica upotrebe osiromašenog uranijuma Đanpjero Skanu, koji je takođe učestvovao na Konferenciji, izrazio je zadovoljstvo što su rezultati rada italijanske Komisije podeljenim sa srpskim kolegama i na taj način doprineli radu Komisije Skupštine Srbije.

Skanu je istakao značaj dalje italijansko-srpske saradnje u oblasti istraživanja posledica osiromašenog uranijuma i, zajedno je sa oficirom u penziji i publicistom ''Vojne opservatorije'' Domenikom Leđerom, uputio svoje lično izvinjenje Republici Srbiji i njenim građanima zbog učešća Italije u NATO bombardovanju.

#Darko Laketić

#NATO

#bombardovanje

'