AKTUELNO

Maja Gojković, koja učestvuje na 140. zasedanju Interparlamentarne unije u Dohi, rekla je da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU radi na usklađivanju svojih zakona sa pravnim tekovinama Unije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je u Dohi da nema modernizacije i razvoja nijednog društva bez oslanjanja na obrazovanje stanovništva, a da istinski napredan i delotvoran obrazovni sistem mora biti utemeljen na univerzalnim principima mira i usmeren ka jačanju vladavine prava, saopštio je njen kabinet.

Maja Gojković, koja učestvuje na 140. zasedanju Interparlamentarne unije u Dohi, rekla je da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU radi na usklađivanju svojih zakona sa pravnim tekovinama Unije, i da je zatvorila pregovaračko poglavlje o obrazovanju, što svedoči o posvećenosti ispunjavanju najviših standarda u ovoj oblasti.

- Obrazovanjem i jačanjem svesti o istinskim interesima gradjana i društava stvaramo najjaču osnovu saradnje i razvoja, mira i stabilnosti kao nedeljivih vrednosti. Vodjeni upravo ovim načelima, posvećeni smo daljoj reformi obrazovanja u skladu sa tehnološkim razvojem - rekla je Maja Gojković na generalnoj debati na temu "Parlamenti kao platforma za unapredjenje obrazovanja za mir, bezbednost i vladavinu prava".

Maja Gojković je kazala da je Skupština Srbije donela Zakon o dualnom obrazovanju, kako bi omogućili bolje povezivanje obrazovanja sa privredom i tržištem rada, a da je Srbija time postala jedina zemlja u regionu koja ima ovu vrstu zakona po evropskim standardima.

Ona je kazala da se svim gradjanima Srbije garantuje dostupnost obrazovanja i besplatno osnovno školovanje, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina i osetljive kategorije, kao i da je Srbija na 39. mestu prema stopi pismenosti.

Prema njenim rečima, višejezično obrazovanje suštinski je element izgradnje mira i razumevanja, s obzirom na multietnički sastav stanovništa i podsetila da se osam nacionalnih manjina obrazuje se na maternjem jeziku.

#Doha

#Maja Gojković

#Obrazovanje

'