AKTUELNO

Zavisnost od kompjuterskih igara od prošle godine je klasifikovana kao bolest prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ova bolest najčešće pogađaja tinejdžere i mlađu populaciju, a najčešći simptomi su davanje prioriteta igranju igrica u odnosu na porodicu i društvo, ishranu, spavanje, školovanje.

Dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, u Novom jutru TV Pink upozorio je na ozbiljnost zavisnosti od igrica.

- Od 2018. godine zavisnost od igrica je zvanična bolest zavisnosti. Svetska zdravstvena organizacija je prepoznala to kao bolest. Ona je jako rasprostranjena, na svetskom nivou od dva do osam odsto. Pitanje je, danas, u informatičkoj eri, u kojoj meri možemo da postavimo granice koje će biti kompatibilne sa onim što je zahtev sistema i zahtev vršnjačke grupe – naveo je Mladenović.

Prema njegovim rečima, ne može roditelj da oduzme detetu telefon, ako svi njegovi vršnjaci imaju.

Foto: TvPink Printscreen

- Sa druge strane, sve što se danas radi, je u virtuelnom svetu. To je enormno veliki problem koji nije sistemski rešen. Porodica je tu veoma značajna, međutim, sistem ne prepoznaje značaj porodice. Postavlja se pitanje kako postaviti granicu u porodici ako roditelji rade više poslova, da bi obezbedili elementarnu egzistenciju – ocenio je Mladenović.

On kaže da je prihvatljivo vreme koja deca mogu da provedu na internetu sat do sat i po vremena dnevno, a ne više od deset sati, i minimum dva dana pauze.

Foto: TvPink Printscreen

- To je prihvatljivo, a ne preporučeno vreme. Video-igrice su ekstremno adiktivne. Adiktivne su na nivou heroina, a njega je dovoljno probati jednom ili dvaput da se navučete. Isto je sa video-igricama – upozorava Mladenović.

Prof. dr Dijana Lazić - Puškaš, psihijatar, istakla je da deca treba da imaju strukturisano vreme i neke stalne navike.

- Moraju da se postave pravila u kući, šta je dozvoljeno, a šta ne, u koje vreme se ide na spavanje. Deca treba da imaju strukturisano vreme, šta u kom trenutku treba da rade. To ne znači da smo programirani, već da postoje navike koje moraju da se nametnu. Dogovor treba da postoji, da se telefon isključuje pre spavanja – rekla je Lazić - Puškaš.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ako roditelj time što daje telefon detetu kupuje sebi mir, jer je napet i nervozan, tu je dete slomilo roditelja i dobilo šta je htelo.

Ona kaže da deca na internetu stupaju u kontakte sa raznim osobama.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Psihijatar

#deca

#igrica

#zavisnost

'