AKTUELNO

Šestorica Srba, povezana sa kriminalnim poslovima, ubijena su u Južnoafričkoj Republici proteklih godina, a nijedna od tih likvidacija nije rasvetljena.

Marko Lopušin, novinar i publicista kaže da je u Južnoafričkoj Republici srpska dijaspora jaka, te našoj državnoj bezbednosti i njenim saradnicima služi za stvaranje uslova za operativni rad.

Kaže da u Južnoafričkoj Republici postoje dva klana: klan naše tajne policije i klan narko mafije. Članovi oba klana su, kaže, povezani, druže se i dele poslove.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svi imaju lažna imena, verovatno na srpskim pasošima. Tako je Ivan Đorđević u pasošu upisan kao Lazarević. Verovatno je da je, ili iz Beograda, ili iz naše ambasade dobio lažan pasoš. Prebeg atentatora na Željka Ražnatovića prvi je znak da mi dole imamo bazu za sklanjanje naših ljudi. On je uz pomoć policijskih veza izbegao robiju, otišao je dole i postao biznismen. I on je imao lažan identitet – kaže Lopušin za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Srbi, kaže, nisu bliski sa Britancima, već sa bugarskom, ruskom i albanskom mafijom, kao i sa južnoameričkom mafijom.

- Kokain ide iz Južne Amerike preko Južne Afrike, do Bugarske, Rumunije, Srbije, pa za Rusiju i Evropu - kaže Lopušin.

Analitičar Saša Borojević kaže da je francuski list “Mondo” Albaniju nazvao “Kanabistan” budući da se u šest ili sedam sela “legalno” bave proizvodnjom kanabisa, i u ova sela ne smeju da uđu ni vojska, ni policija.

- Novac koji se zarađuje švercom narkotika u okolini se “obeli” kroz izgradnje nekretnina, pa je u Srbiji u poslednjih 10 godina “obeljeno” oko milijardu i po evra kroz gradnju zgradu i kojekakvih nekretnina – kaže Borojević. Ističe da albanska mafija čini 75 odsto tržišta heroina u svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

Milan Petrić, stručnjak za bezbednost kaže da se albanska mafija počela razvijati 80-ih, kako u Evropi, tako i u Americi. Ova mafija stekla je ozbiljan kapital koji je uložen u oružje i za stvaranje ideje republike.

- Nelegalan novac učestvovao je i u mnogim političkim kampanjama. Znamo da Kosovo ne prihoduje ni od čega, nema razvijene privredne grane, a dole prednjači trgovina narkoticima. Sav taj novac je od 90-ih godina ulagan, pravile su se terorističke ćelije, novac se koristio za obuke, logistiku… NATO je ovome gledao kroz prste, jer je politika bila važnija od trgovine narkoticima – kaže Petrić za “Novo jutro”.

Podseća da u samoproglašenoj kosovskoj vlade sede ljudi koje su, ili imale kriminalističko delovanje iza sebe, ili su saučesnici u trgovini narkoticima. Upravo zato što ih EU i SAD štite, ova činjenica se krije.

Foto: TV Pink Printscreen

Lopušin kaže da su Albanci glavni distributeri kokaina za Evropu.

- Kupac (često Srbin, jer Srbi tamo imaju jaku bazu) ode u Južnu Ameriku, kupi kokain, organizuje prebacivanje do Španije ili do Južne Afrike. Srbi su tu opet glavni koji kontrolišu sve i drže magacine. Albanci kokain otkupljuju, mešaju i preprodaju – kaže Lopušin. Albanci su, kaže, terenski radnici koji su u Evropi razvili svoju mrežu sa svojim iseljenicima.

- Gde god dođete u evropske gradove, naći ćete albanske lokale, ćevabdžinice najčešće ili burekdžinica. Restorane brze hrane, recimo, drže upravo oni i to su mesta gde se kokain prodaje – kaže Lopušin.

#Johanesburg

#Mafija

#Novo jutro

'