AKTUELNO

Cene, naravno, zavise od kategorije, ali u Beogradu nećete naći sobu koja košta više od 2.230 dinara mesečno. Za sobu ove kategorije u Zagrebu biste morali da izdvojite oko 95 evra, a u Sarajevu oko 110.

Istražujući i poredeći cene u regionu, došli smo do rezultata da studenti u Beogradu plaćaju smeštaj u domovima znatno manje nego kolege u Zagrebu i Sarajevu.

Mnogi se opredeljuju upravo za studiranje u srpskoj prestonici, budući da beogradski studentski domovi nude niske troškove, dobar kvalitet i komfor.

Tako se u Sarajevu jednokrevetna soba plaća i do 220 maraka mesečno (oko 110 evra), a u Studentskom centru u Zagrebu 700 kuna (oko 95 evra). Kada je reč o smeštaju četvrte kategorije, sa zajedničkim kupatilom, studenti u glavnom gradu BiH treba da izdvoje 110 KM (nešto više od 50 evra), a u Zagrebu od 30 do 50 evra.

Foto: Unsplash

S obzirom na prosečnu platu koja je u Bosni i Hercegovini daleko niža od ostalih zemalja u regionu, ovakve cene su paprene. Pored svega, kako kažu iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kvalitet koji ovi domovi nude je slab.

Daleko je jeftinije u Beogradu. Cene, naravno, zavise od kategorije, pa 1.020 dinara košta smeštaj u četvorokrevetnoj sobi, dok jednokrevetna košta 2.230 dinara mesečno. Svi stanari studentskih domova, osim smeštaja, imaju pravo i na obroke u studentskim restoranima, po povoljnim cenama. Doručak je oko 40 dinara, ručak 70, dok je večera oko 50 dinara.

U beogradskim domovima najviše je studenata iz Užica, Čačka, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Sjenice, ali i studenata iz regiona, u ovom slučaju najviše iz BiH.

Foto: Unsplash

Zagreb - prva kategorija 700 kuna (oko 95 evra), druga kategorija od 60 do 75 evra, četvrta kategorija od 35 do 50 evra

Sarajevo - prva kategorija 220 KM (110 evra), soba sa zajedničkim kupatilom 110 KM (55 evra)

Beograd - prva kategorija 2.230 dinara, četvrta kategorija 1.020 dinara

#Beograd

#Sarajevo

#Studenti

#Zagreb

'