AKTUELNO

U Srbiji od raka pluća godišnje oboli oko 6.000 ljudi, a umre više od 4.600, što nas svrstava na drugo mesto u svetu po smrtnosti.

Neslavna statistika kaže da od raka pluća dnevno umre 13 ljudi, odnosno na svaka dva sata jedna osoba. Jedan od glavnih razloga visoke smrtnosti je što se bolest otkrije kasno u odmakloj fazi.

Karcinom pluća je jedan od najčešćih karcinoma u svetu. Kako bolest prepoznati na vreme i kako je lečiti, samo su neke od tema Prvog nacionalnog onkološkog foruma koji se u Beogradu održava u petak 19. aprila pod sloganom "Računajte na nas".

Na skupu će se govoriti i o drugim najčešćim karcinomima, kao što su rak dojke, rak jajnika - kako ih prepoznati i lečiti.

Organizuju ga Udruženje medikalnih onkologa Srbije, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Forum Pacijenata Srbije.

Član predsedništva Udruženja medikalnih onkologa Srbije dr Davorin Radosavljević kaže da je važno čuti glas udruženja obolelih od malignih bolesti.

- Sve je više pacijenata koji danas žive sa malignom bolešću, jer napredak svih vidova onkološkog lečenja vodi produženom preživljavanju ovih pacijenata, te je razumljiva njihova zainteresovanost da im budu dostupni savremeni načini lečenja - kaže Radosavljević, a navodi se u saopštenju organizatori Foruma.

On je naglasio da se u lečenju malignih bolesti koristi mnoštvo molekularno ciljanih lekova i imunoloških lekova u svetu, ali i okruženju, a da je cilj lekara u Srbiji da pacijentima omoguće što veći broj inovativnih lekova, ali i svih drugih koji se koriste u toj teškoj borbi za pretvaranje malignih bolesti u hronične.

- Ovakvi sastanci su korisni jer se sa predstavnicima pacijenata razgovara o savremenom lečenju, ali i o mogućnostima našeg zdravstvenog sistema da se što veći broj inovativnih lekova, dostupnih za sada samo kroz donacije ili kliničke studije, nađe na Listi lekova, na teret zdravstvenog osiguranja - istakao je Radosavljević.

Foto: Tanjug

Predstavnica udruženja za borbu protiv raka pluća Olja Ćorović naglasila je da se kao udruženje bore da se lečenje raka pluća inovativnim terapijama sistemski reši, a ne da se pacijenti leče uz pomoć donacija i kliničkih studija.

Ona navodi da su se za pomoć osim RFZO, obratili i predsedniku Srbije, premijerki, Ministarstvu zdravlja.

- Nadamo se da će svi prepoznati problem i pomoći nam kako bi se i u Srbiji, oboleli od najmasovnijeg karcinoma današnjice, lečili savremenim lekovima - naglasila je Ćorović, a navodi se u saopštenju.

Jedan od organizatora onkološkog foruma je i Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori", a o borbi sa najsmtonosnijim ženskim rakom Gorica Djokić kaže da je samo zajedničkim snagama moguća borba protiv raka i da samo tako postoji šansa za pobedu.

- Zato i iniciramo ovakav skup, na jednom mestu biće pacijenti, lekari i država. Da dobre stvari dodatno unapredimo, ali i da nađemo nova rešenja kako bismo status obolelih podigli na viši nivo. Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer koji godišnje odnese više od 450 života - istakla je Đokić.

Na skupu će osim predstavnika udruženja pacijenata govoriti prof. Davorin Radosavljević, predsednik Republičke stručne komisije za citotoksične lekove, prof. dr Lidija Kandolf Sekulović VMA, Prof. dr Suzana Vasović-IORS, dr Goran Stojanović iz Instituta u Kamenici, a očekuje se i učešće predstavnika Ministarstva zdravlja i RFZO.

#Pluća

#Rak

#Srbija

'