AKTUELNO

Gradonačeknik Beograda prof. Dr Zoran Radojičić izjavio je da danas modernizacija grada ide ruku pod ruku sa poštovanjem tradicije i struke.

- Ponosni smo na kulturnu i istorijsku zaostavštinu našeg grada, a uskladiti tradicionalno i moderno izazov je u svim metropolama Evrope i sveta. Beograd razvijamo po meri i žitelja i gostiju. Važan nam je kvalitet života građana i zbog toga rekonstruišemo ulice i trgove, otvaramo nove zdravstvene stanice, gradimo vrtiće. Istovremeno mislimo i na turiste, jer oni pune naš budžet i bez njih ne možemo da se razvijamo. Turizam je jedna od najznačajnih privrednih grana i danas nema grada koji u njega ne ulaže. Tako je i u Beogradu - naveo je Radojičić.

On je podsetio da je razgovarao sa ambasadorom Austrije u Srbiji, koji mu je rekao da mu se čini da Beograd ima slične probleme koje je Beč imao pre oko 20 godina.

- Na to mi je ukazao, jer misli da i mi možemo da ih prevaziđemo. Sigurno da možemo da dostignemo Beč. Pešačka zona se radi po uzoru na austrijsku prestonicu. Ali koliko će vremenski biti potrebno da ih dostignemo, u ovom trenutku nije moguće tačno proceniti - istakao je prvi čovek srpske prestonice.

Radojičić je podsetio da su građani ogromnom većinom glasali za program koji je obuhvatio gotovo sve što se danas gradi i radi u prestonici.

- Mi kao društvo moramo da stanemo na put, u ovom slučaju nasilnom blokiranju grada. Ne znam zašto i ne znam kako progres nekome može da smeta. Onima koji su protiv razvoja našeg grada i koji ga uništavaju moramo da se suprostavimo. Takođe, radnike na gradilištima i gradsku imovinu moramo da zaštitimo u skladu sa zakonom - rekao je Radojičić.

On je naglasio da mu je želja da Beograd bude grad u kome će deca imati posebno mesto i dodao da je njegova prednost kao gradonačelnika to što je kao dečji lekar 30 godina brinuo o najmlađima, pa sada lakše može da se posveti njihovim potrebama sa pozicije prvog čoveka grada.

Radojičić je naveo da ove godine prvi put realno nema liste čekanja u prioritetu za vrtiće, što znači da sva deca zaposlenih roditelja, deca studenata, treće i svako naredno dete u porodici, kao i mališani iz društveno osetljivih kategorija mogu odmah biti upisana.

Kada je reč o izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike Beogradu, čiji je direktor bio pre nego što je postao gradonačelnik, Radojičić je rekao da je cilj da Tiršova 2 liči na najbolje svetske bolnice.

- Nova dečja bolnica Tiršova 2 biće jedna od najmodernijih u regionu i ona će doneti novi koncept lečenja. Plan je da 2020. počne gradnja, a da 2022. godine bude gotova - istakao je gradonačelnik Beograda.

#Beograd

#Zoran Radojičić

'