AKTUELNO

Na današnji dan 1918. godine umro je srpski nacionalni borac Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. godine.

Gavrilo Princip je preminuo u zatvoru u Terezinu u Češkoj od tuberkuloze, a atentat koji je izvršio u Beču je poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat.

Iako je nakon atentata Princip trebalo da bude osuđen na smrtnu kaznu, to se nije desilo jer je bio isuviše mlad, imao je 19 godina. Pogrešno zabeležen datum njegovog rođenja mu je u tom momentu spasio život.

Princip je rođen 13. juna 1894. godine, ali je kršten mesec dana kasnije i tada je, sveštenikovom greškom, zabeležen taj datum kao datum njegovog rođenja. Zbog toga što nije imao punih 20 godina, umesto smrtne kazne, određena mu je kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Gavrilo Princip bio je član Mlade Bosne, jugoslovenske organizacije koja se zalagala za okončanje austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini.

On je rođen u Obljaju u Bosni, kao sin poštanskog radnika. Princip je napustio porodični dom sa 13 godina i otišao u Sarajevo da živi sa svojim bratom.

Nakon što je završio treću godinu trgovačke škole odlučio je da se prebaci u klasičnu srednju školu u Tuzli u kojoj je završio četvrtu godinu i maturirao 1911. godine.

Događaji koji su prethodili završetku Principovog školovanja su na određeni način usmerili tokove svetske politike u 20. veku. Austrougarska je izvršila aneksiju Bosne 5. oktobra 1908. godine, što je izazvalo ogorčenost javnog mnjenja u Srbiji. Kao reakcija na aneksiju pojavljuju se dve tajne organizacije – Narodna Odbrana i Crna Ruka koju je vodio Dragutin Dimitrijević Apis, čovek na visokom položaju u vojsci Srbije.

Vulin: Žrtva Gavrila Principa ne sme biti nikada zaboravljena

Ministar odbrane Aleksandar Vulin podsetio je da se danas navršava 101 godina od smrti Gavrila Principa i poručio da njegova žrtva nikad ne sme biti zaboravljena. - Danas je, pre tačno 101 godinu, u terezinskoj tvrđavi umoren Gavrilo Princip. Njegova strašna i velika žrtva za slobodu nikada ne sme biti omalovažena i nikada ne sme biti zaboravljena. Srpski narod iznad svega ceni slobodu i jedina stvar koju ceni više od mira jeste sloboda. Gavrilo Princip i svi oni koju su koračali stazom slobode nikada neće biti zaboravljeni - rekao je ministar tokom obilaska pripadnika Vojske Srbije u bazi "Medevce" u Kopnenoj zoni bezbednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Principovi ideali počeli su da se razvijaju u smeru velikosrpskog nacionalizma, a 1912. godine preselio se u Beograd. Tada je grupa studenata osnovala novu organizaciju – Mlada Bosna čiji su ideali bili upravljeni protiv Austrougarske, a zalagala se i za jugoslovensku ideju koju je i Princip prihvatao.

Gavrilo Princip je bio najpoznatiji Mlade Bosne, a istovremeno učestvovao je i u radu Crne Ruke.

Odnosi između Austrougarske i Srbije bili su pred tačkom ključanja i rat je bio neizbežan. Kada je objavljeno da će prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegova žena Sofija doći u Sarajevo, kako bi prisustvovali na vojnim manevrima, Princip je počeo sa pripremama za atentat.

28. juna 1914. godine Gavrilo Princip uspešno je izvršio atentat, ubivši prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Prema prvobitnom planu atentata, izvršilaca je bilo šest. Od tih šest, četiri nije uradilo ništa prilikom prvog prolaska carske kolone u Sarajevu. Tada je Nedeljko Čabrinović bacio bombu na automobil u kome se nalazio Ferdinand. Bomba je eksplodirala iza automobila i lakše je ranila dva pratioca. Prilikom povratka kolone Gavrilo Princip je uspešno izvršio atentat na prestolonaslednika, ali je pogodio i njegovu suprugu. Na suđenju je ustanovljeno da atentatori nisu imali nameru da ubiju Sofiju Hotek.

Mesec dana kasnije ovaj atentat je poslužio kao povod Austrougarskoj da objavi rat Srbiji.

Grob Gavrila Principa se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu. Smeštene su kosti svih učesnika atentata, 29. oktobra 1939. godine na sarajevskom pravoslavnom groblju Koševo, u kripti grobljanske kapele. Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

#Aleksandar Vulin

#Gavrilo Princip

'