AKTUELNO

Radnici Čikaga zaslužni su što danas obeležavamo Prvi maj kao međunarodni praznik rada.

Oni su, naime, inspirisani uspehom kanadskih radnika iz 1894, dve godine kasnije počeli svoju bitku za osmočasovno radno vreme, što je tekovina koju u dobrom delu planete i danas koriste oni koji imaju posao i radno mesto.

Čikaški radnici mesecima su vodili bitku za bolje uslove rada, a pre svega da radni dan traje osam sati, da bi onda, uoči 1. maja te 1896, u većem delu fabrika bio obustavljen rad zbog štrajkova.

U ponedeljak, 3. maja u Mek Kormik Riperu izbila je masovna tuča u kojoj su s jedne strani bili radnici, članovi sindikata, koji su sprečeni da dođu na posao, i, s druge strane oni koji nisu pripadali sindikatu, a koje je Mek Kormik zaposlio.

Policija se umešala, ubijena su četiri člana sindikata, a reakcija grupe anarhista, čije su vođe bili Avgust Spajs i Albert Parsons, bila je da pozovu radnike da se naoružaju i da 4. maja učestvuju u masovnim demonstracijama na Trgu Hejmarket.

Na trg, međutim, dolazi tek 3.000 radnika, a osoba čiji identitet nikad nije utvrđen bacila je bombu kojom je ubijeno sedam a ranjeno 67 policajaca.

Gradske i državne vlasti uhapsile su osam anarhista, optužile ih za ubistvo, a četvoricu osudile na smrt.

Foto: Tanjug, Pixabay

Smrtna kazna je izvršena 11. novembra 1887. godine, a da dokazi protiv njih nikada nisu pronađeni.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju se masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

Foto: Tanjug

Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije. U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Foto: Tanjug

Praznik rada je tokom dugog posleratnog perioda, najmasovnije obeležavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

Ove godine, međutim, vremenske prilike ne obećavaju povoljno vreme za boravak u prirodi.

Pink.rs čestita svim svojim čitaocima danasšnji dan, nadamo se da ćete ga provesti u dobrom društvu i u dobrom raspoloženju.

#Maj

#Praznik

'