AKTUELNO

Beogradu investitori duguju oko 16 milijardi dinara na osnovu duga i kamata za neizmirenu naknadu za građevinsko zemljište.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će se na sednici Skupštine Beograda razmatrati odluka kojom je uređen reprogram za izmirenje dugovanja po osnovu naknade za građevinsko zemljište.

Reprogram su predložili JP "Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda" i Gradsko veće.

- U ovom trenutku Beogradu razni investitori duguju oko 16 milijardi dinara na osnovu duga i kamata za neizmirenu naknadu za građevinsko zemljište. Polovina tog iznosa, oko osam milijardi dinara, glavni je dug a druga polovina su kamate- rekao je Vesić.

On je dodao, kako je saopšteno iz gradske uprave, da je u pitanju neplaćena obaveza za skoro 366.000 kvadrata, a Javno preduzeće "Direkcija za građevinsko zemljište" vodi nekoliko hiljada sudskih sporova, a neka dugovanja su starija od deset godina.

Vesić kaže da su sva dugovanja prema gradu nastala u vreme prethodne vlasti i da ne postoji nijedan dinar neplaćene naknade odnosno doprinosa u gradu poslednje dve i po godine.

Prema njegovim rečima, najveći deo dugovanja nastao je od 2004. do 2011. godine korišćenjem mogućnosti da se prilikom ugovaranja plati samo 10 odsto ugovorenog iznosa, čime se sticalo pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje.

Vesić je dodao da posle izmirenja prve rate i dobijanja građevinske dozvole, neki investitori su prestajali sa plaćanjem, objekte su završavali i u određenom broju ih prodavali na tržištu nekretnina, a obaveze prema Direkciji za građevinsko zemljište ostale su neizmirene.

Tadašnja direkcija, navodi on, u velikom broju slučajeva nije ni pokušavala da naplati neizmirene obaveze od njih, te je to bila organizovana pljačka gradskog budžeta u kojoj su učestvovali ne samo nesavesni investitori već i mnogi iz tadašnjih gradskih struktura.

Beograd je, kako je rekao Vesić, pre skoro tri godine preduzeo niz mera da se ovakva praksa prekine.

S.M.

#Beograd

#Goran Vesić

#Skupština

'