AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Istokom Jarcem o saradnji u oblasti turizma, posebno o priključivanju Ljubljane turističkoj ruti Beograda, Sarajeva i Zagreba.

Razgovarano je i o predstojećem obeležavanju Dana Republike Slovenije u Beogradu, "Zelenom gradu", kao i o spomeniku Jerneju Kopitaru koji će se nalaziti u centru Beograda, saopštio je gradski Sekretarijat za infomrisanje.

Foto: Tanjug

Ambasador je istakao da je upućen u saradnju Ljubljane i Beograda, kao i da je podržava. Naime, gradonačelnik Beograda i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković nedavno su u Ljubljani potpisali pismo o saradnji i prenošenju znanja i iskustva između dve prestonice, a u vezi kandidature Beograda za "Zelenu prestonicu Evrope", s obzirom na činjenicu da je Ljubljana 2016. godine ponela ovu zavidnu titulu, dok Beograd planirala svoju kandidaturu u budućem periodu.

Radojičić je istakao da se Ljubljana razvija velikom brzinom, a kao velelepan i uređen grad postala je jedna od vodećih turističkih destinacija kada je reč o tom delu Evrope. On je podsetio amabasadora Slovenije da je sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem dogovorio turističku rutu koja bi se formirala sa turističkim zajednicama, s ciljem da ovi glavni gradovi budu povezani u zajedničku destinaciju. Zagreb, Beograd i Sarajevo beleže rast turista, a turističko povezivanje bi produžilo boravak turista koji u ove gradove dolaze sa dalekog istoka.

Foto: Tanjug

Prvi čovek Beograda i ambasador Slovenije su se usaglasili da bi i Slovenija mogla da se priključi ovom planu, s obzirom da su trenutno u Ljubljani turisti iz Azije među top pet najbrojnijih gostiju. Kako u Beogradu živi više od dve hiljade Slovenaca koji su kroz razna udruženja međusobno povezani u očuvanju slovenske kulture u inostranstvu, ambasador Jarc, je istakao svoje planove u vezi sa obeležavanjem Dana državnosti Republike Slovenije u Beogradu.

Tom prilikom, 25. juna održaće se koncert simfonijskog "Big Benda" koji će biti besplatan za sve članove udruženja Slovenaca, kao i građane Beograda koji poštuju i vole slovenačku kulturu. Radojičić je istakao da je ovaj događaj dobar vid kulturne saradnje s obzirom da je slovenačka kultura u mnogim stvarima slična našoj. Dvojica zvaničnika dotakla su se i teme spomenika slovenačkom lingvisti i slavisti Jerneju Kopitaru. Ovaj spomenik biće postavlJen na uglu ulica Đordđa Vašingtona i Palmotićeve u Beogradu u sklopu uređenja platoa u ovom delu Starog grada, a kao dar Grada Ljubljane, s obzirom da je spomenik srpskog prosvetitelja Vuka Stefanovića Karadžića podignut u Ljubljani.

#Ambasada

#Slovenija

#Zoran Radojičić

'