AKTUELNO

Lekari kažu da se upravo završava veći nalet gripa, ali da se očekuje još.

Porast akutnih respiratornih infekcija je značajno veći sada u odnosu na prethodni mesec, pa su i lekarske ordinacije pune. Dr Biserka Obradović lekar Doma zdravlja iz Starog grada kaže da je najviše obolelih od gripa bilo u periodu od 1. do 8. januara.

- Grip je ove godine došao znatno ranije nego inače, ali je i dolazio naglo sa očiglednim simptomima kao što su visoka temperatura, nesvestica, drhtavica i jaka glavobolja – rekla je ona gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije.

Kako kaže, grip obično traje oko nedelju dana, ali ona upozorava i na činjenicu da nakon toga organizam može znatno da oslabi pa postaje “idealan” za razne virusne i bakterijske infekcije.

SAVET LEKARA: Budite aktivni, tako se borite protiv virusa!

Ona je takođe savetovala da je aktivnost jako važna, kako bi se imunitet ojačao.  - Ležite samo kada imate temperature, u svakom drugom slučaju gledajte da ste aktivni koliko vam telo dozvoljava. Obavezno provetravajte prostorije, pijte dosta tečnosti i vitamina, i obavezno prošetajte po svežem vazduhu – rekla je ona dodajući da je to najbolja borna protiv svih vrsta infekcija.

- Girp posle svega značajno oslabi organizam, pa je velika mogućnost da nakon toga “nastupi” neka ifekcija. Ukoliko nastavite intezivno da kašljete posetite lekara ponovo – upozorava ona, i dodaje da je tada izvesno doći i do upale grla, uha, ili bronhitisa.

Dr Obradović istsiče i da je tada važno uraditi bris kako bi se uradila precizna dijagnoza i odredio konkretan antibotik koji treba da pomogne.

J. Stanković

#Grip

#Lekar

#Temperatura

'