AKTUELNO

Porodica je "najveći stepen sigurnosti", mesto gde se rešavaju problemi i zato porodice sa problemom siromaštva, nasilja i teških bolesti moraju biti briga društva, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je to rekla gostujući na televiziji Hepi, u emisiji "Dobro jutro Srbijo", povodom obeležavanja Svetskog dana porodica, 15. maja. Generalna skupština UN je 15. maj proglasila Svetskim danom porodica, koji se prvi put obeležio 1994. godine pod sloganom "Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece", saopšteno je iz njenog kabineta.

Đukić Dejanović je, takođe, ukazala na probleme sa kojim se susreću mladi parovi koji žele da formiraju porodicu. "Porodica je institucija koja snaži sve institucije, tu postoji jedan fidbek. Jaka porodica podrazumeva hijerariju, pomoću koje mi regulišemo svoj život, pa stoga on protiče u boljem pravcu. U Srbiji je porodica malobrojna, trend razvoda je veliki".

Kako kaže, dete treba da ima oba roditelja i mora biti voljeno od strane majke i oca, a nikako ne zapostavljeno. "Deca najviše pate kada su im roditelji u procesu razvoda, to je poput 'male smrti'. Samostalnost koja je potrebna svakom čoveku nalazi se u porodici", kazala je ministarka. Dodaje da usamljen čovek nije potpun u celosti i da kompletna sloboda postoji samo u zajedništvu. Prema njenim rečima, danas 90 odsto porodica ima jedno ili dvoje dece.

Takođe, više od 50 odsto žena ima jedno dete, a manje od 10 odsto troje ili četvoro dece. Kada na to dodamo migracije, onda je to dodatni razlog, da više promislimo o tome, dodala je Đukić- Dejanović. "Ta međugeneracijska solidarnost je deo života koji još uvek postoji i kod onih koji su se malo osamili od porodica, kada ih pitate gde mogu naći utočište kada im je teško, odgovor su uvek primarne porodice", ocenila je ministarka.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana porodice povezana je sa natalitetom i klimatskim promenama, pa je ona objasnila na koji način. "Tema ove godine povezana je sa natalitetom, prirodnim i ekološkim karakteristikama, jer mladi unutar porodica to najbolju razumeju. Raditi na sprečavanju zagrevanja, eliminisanjem plastičnih kesa, uređenju korita, veoma je važno. Mladi, deca u školi, srednjoškolci stavljaju ovu temu u prioritete. Oni su edukatori o tome. Detetu je važno da živi u okruženju u kom postoji lep park u blizini".

Ministarka je pozvala sve porodice da proslave svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osećaju jedni prema drugima, uživaju u zajedničkim aktivnostima i jedni u drugima. Zahvaljujući "zdravim" porodicama društvo napreduje i jača, a prosperitet svake zemlje i danas zavisi od nas samih, zaključila je ona.

Svetski dan porodice počeo se obeležavati s ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne delovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Na taj dan, širom sveta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj ukazivanje na značajna pitanja za porodicu kao i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice.

Srbija je, potpisivanjem Istanbulske konvencije, preuzela obavezu da u prevenciji, zaštiti, procesuiranju i sankcionisanju akata nasilja prema ženama primeni standard "potpune posvećenosti". To podrazumeva dužnost države da radi na iskorenjivanju socijalne nejednakosti polova i menja sociokulturne modele ponašanja.

#Slavica Đukić-Dejanović

'