AKTUELNO

Služba će, prema rečima zamenika gradonačelnika, koordinisati rad Gradskog sekretarijata za urbanizam, Urbanističkog zavoda, Direkcije za građevinsko zemljište.

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su danas odluku o osnivanju i radu službe glavnog urbaniste Grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obrazlažući ovu odluku u Skupštini Grada kazao je da je neophodno da postoji Služba glavnog urbaniste s obzirom da urbanista ima ogroman posao.

Služba će, prema njegovim rečima, koordinisati rad Gradskog sekretarijata za urbanizam, Urbanističkog zavoda, Direkcije za građevinsko zemljište.

- Na osnovu ovlašćenja koje nam daje zakon osnivamo službu i gradski urbanista će ubuduće imati svoju službu koja će mu pomagati u radu kako bi složen posao za koji je zadužen mogao da uradi kako treba - rekao je Vesić.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, Služba ima zadatak da preduzima aktivnosti u cilju saradnje na pripremi programa uređivanja zemljišta, u delu koji se odnosi na donošenje planskih dokumenata, kao i da razmatra inicijative za donošenje planskih dokumenata i o svom stavu obaveštava organizacionu jedinicu Gradske uprave Beograda nadležne za poslove urbanizma radi daljeg postupanja.

Skupština Grada usvojila je danas i odluku o izmeni odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, kao i izmene i dopune odluke o javnim parkiralištima, izmene i dopune odluke o naknadama za korišćenje javnih puteva za teritoriju Grada Beograda i izmene odluke o oglašavanju na teritoriji Grada Beograda.

Odbornici su usvojili i odluku o postavljanju i uklanjanju objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata n vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda, kao i plan za postavljanje i uklanjanje objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata sa mogućnošću prateće proizvodnje na teritoriji Grada.

Takođe, usvojena je i izmena odluke o promeni oblika organizovanja veterinarske ustanove “Veterina Beograd” u javno komunalno preduzeće, zatim izmena odluka o promeni osnivačkog akta JKP GSP Beograd, izmena odluke o osnivanju JKP za izgradnju i obavljanje prevoz putnika metroom i razvoj gradske železnice u Beogradu.

#Goran Vesić

#Skupština grada Beograda

'