AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog prepodobnog Jovana Kuščnika.

Prepodobni Jovan Kuščnik rođen je u Carigradu i bio je iz bogate porodice, bez braće i sestara.

Iako je imao mogućnost da nasledi bogatstvo, Jovan je još kao mladić odlučio da odbaci plemićki život i pobegne u manastir.

Povučen naklonošću za duhovnim životom mladi Jovan odlazi tajno s jednim monahom u neki manastir u Maloj Aziji. U tom manastiru on provede šest godina u prevelikom uzdržanju, molitvi i poslušnosti prema igumanu.

Međutim, tada za njega počinje period iskušenja od strane đavola. Đavo ga je kušao da treba da ostavi manastir i da se vrati svojim roditeljima, i da živi kod njih kao plemić.

Đavo ga je iskušavao devet dana i noći, a onda je Jovan desetog dana odlučio da pobegne iz manastira nazad ka roditeljima.

On se je tada prerušio kao prosjak, i otišao domu svojh roditelja. Znao je da ne sme da se više od sramote vrati u manastir, ali i da neće da izda svoju veru za koju se zalagao, te da neće ni kod roditelja da se vrati. Nije im se predstvio, već ih je posmatrao sa strane, živeći u njihovom dvorištu. Tri godine je tako živeo.

Posle nekog vremena roditelji su ga prepoznali, ali on je ipak odbio da se vrati kući, tvrdeći da će jedino na taj način spasiti njihove i svoju dušu od đavola.

Umro je oko 450. godine. Ostao je upamćen po tome što je veći deo života proveo kao prosjak koji je živeo od tuđe milostinje.

Na današnji dan izgovorite ovu molitvu za zdravlje i sreću:

Kao nezalaznu svetlost mislenog Sunca, hvalimo te u pesmama mi koji smo se sabrali danas. Zasijao si onima koji behu u tami bezumlja i sve si ih uzveo ka božanskim visinama, ukrasu Divejeva, sveti, čvrsti temelju otaca i isposnika.

J. Stanković

#Praznik

#Srpska pravoslavna crkva

#Svetac

'