AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i javne ličnosti iz oblasti kulture i sporta zasadili su danas 12 novih stabala na Trgu republike, čime je simbolično započeta nova faza u rekonstrukciji centralnog trga.

Trg republike imaće ukupno 53 stabla, od čega 21 novo, dvostruko više nego ranije, a Vesić ističe da to pokazuje da Grad prilikom svake rekonstrukcije vodi računa da ima što više zelenila u Beogradu.

Foto: Beoinfo

Sledećeg vikenda biće zasađeno još devet novih stabala, kaže Vesić koji je zahvalio umetnicima i sportistima, kao i drugim javnim ličnostima, među kojima su bili glumci Svetislav Bule Goncić, Nenad Nenadović, košarkaš Đorđe Gagić što su se odazvali pozivu grada i učestvovali u današnjoj akciji. Vesić je novinarima kazao da će rekonstrukcija najvećeg centralnog trga biti završena tokom jeseni, a da će saobraćaj biti pušten 1. septembra.

-Biće to najobimnija i najkompleksnija rekonstrukcija Trga republike od kada je formiran. Dogovorili smo sa izvođačem radova i da se potpuno očisti spomenik Knezu Mihailu - istakao je Vesić. Kako je rekao, nema velikog evropskog grada bez uređenog centralnog trga.

Foto: Beoinfo

-Ovaj trg je deo istorije Beograda, tu je naš Narodni muzej koji je završen prošle godine, Narodno pozorište, Staklenac koji će u narednim godinama biti porušen i na njegovom mestu će biti izgrađen objeakt kulture, da li će to biti Opera ili nešto drugi videćemo... - rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo

On je takođe dodao da su fasade na okolnim zgradama renovation.

-I to je novi Beograd, Beograd koji se menja, Beograd u kojem se uređuju fasade, Beograd u kojem se uređuju centralni trgovi, Beograd koji je po meri Beograđana, ali i turista - istakao je Vesić.

Foto: Beoinfo

Predsednik i osnivač zadužbine "Momo Kapor", Ljiljana Kapor primetila je da se u Beogradu mnogo gradi i izrazila uverenje da će Trg republike biti jedan od najlepših kada se bude završio.

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

-Svedoci smo da naš grad postaje sve lepši i lepši. Ja sam uvek srećna kada se nešto ovako uradi u gradu, a radi se i gradi se mnogo - rekla je ona i istakla da su nova stabla itekako važna, jer velikom gradu ona znače život.

Foto: Beoinfo

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković podseća da je reč o najreprezentativnijem kulturnom jezgru Beograda.

Foto: Beoinfo

-Današnji dan jeste još jedan lep događaj. Sadili smo drveće na Trgu republike, prostoru koji je okružen najznačajnijim ustanovama kulture. Tu je Narodni muzej koji ove godine obeležava 175 godina od osnivanja, zatim Narodno pozorište, Kulturni centar i mi ćemo dobiti najbolje i najreprezentativnije kulturno jezgro našeg grada - rekla je ona.

Košarkaš Đorđe Gagić zadovoljan je, jer se, kaže, Beograd ulepšava.

-Drago mi je da vidim da se Beograd ulepšava. Kao i u sportu i treningu za velike stvari je potrebno vreme. Verujem da će biti prelepo - rekao je Gagić.

#Goran Vesić

#Trg republike

'