AKTUELNO

Ovo je prvi put da Srbija učestvuje na ovako prestižnom takmičenju.

Studenti Beogradskog Univerziteta našli su se u finalu takmičenja ''Solar Decathlon Middle East 2018''.

‘''Solar Decathlon Middle East 2018'' je međunarodno studentsko multidisciplinarno takmičenje koje ima za cilj buđenje svesti o energtski efikasnomm i bioklimatskom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata i svih benefita koji iz toga proizilaze. Učešće na konkursu zahteva kontinuirani dvogodišnji rad na razvoju projekta, izradi svih elemnata i komponenti, u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti. U završnoj fazi takmičenja timovi će izgraditi svoje kuće koje će biti otvorene za javnost u periodu tokom kojeg ih međunarodni žiri ocenjuje u 10 različitih kategorija.

Foto: Privatna arhiva/Maja Bulatović

Krajnji cilj takmičenja je realizovanje multifunkcionalnog, energetski efikasnog i samoodrživog paviljona, koji koristi isključivo sunčevu energiju za svoje funkcionisanje.

Foto: Privatna arhiva/Maja Bulatović

Tim studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ostvario je izuzetan uspeh plasiravši se među 23 ekipe koje će imati priliku da realizuju svoje arhitektonsko rešenje solarnog paviljona na međunarodnom takmičenju ''Solar Decathlon Middle East 2018'' u Dubaiju.

Uzevši u obzir to da se radi o međunarodnom takmičenju u kome učestvuju 22 zemlje, može se pretpostaviti koliko je napor neophodan kako bi se osvojio plasma u ovom takmičenju. Ovo je prvi put da Srbija učestvuje, a još važnije od svega jeste činjenica da je projekat sa kojim je konkurisano prvi put i prihvaćen. Sa projektovanjem ovog paviljona smo počeli u martu 2016. godine, a osnovna ideja je da on bude u potpunosti samoodrživ i nezavistan. Kuća mora koristiti isključivo solarnu energiju za svoje funkcionisanje. Funkcionalnost kuće će biti valorizovana kroz 10 takmičarskih faza. Nakon izgradnje i valorizacije objekta, stručni žiri će objaviti rezultate takmičenja, pobednike svake kategorije, kao i ukupni rezultat – rekla je Tamara Kostić, članica tima za Pink.rs.

Projekat ''TWIST BOX'' je rađen u prolećnom semestru školske 2015/2016 u sklopu seminara i radionice uz Studio M02 AT, kao prva (kvalifikaciona) faza takmičenja, uz podršku i učešće grupe nastavnika, saradnika i doktoranata Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Timovi koji će učestvovati na ovom prestižnom takmičenju zvanično su predstavljeni na Svetskom ekonomskom samitu u Dubaiju, 05. oktobra 2016. Na svečanoj ceremoniji naš tim je predstavljao Nemanja Brzaković, student II godine Master akademskih studija Arhitektura.

Tim ''Twist box'' broji 45 članova i u stalnom je porastu. U narednom periodu se očekuje dalji razvoj projekta od strane studenata Arhitektonskog fakulteta u saradnji sa studentima ostalih fakulteta Univerziteta u Beogradu i javnog i privatnog sektora. Za sada u ovom projektu pored studenata Arhitektnoskog fakulteta, učestvuju i studenti Elektrotehničkog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Tehnološko-metalurškog fakulteta, Građevinskog fakulteta i treba da se uključe studenti Šumarskog i Filološkog fakulteta.

Foto: Privatna arhiva/Maja Bulatović

U toku 2017. godine iz ove saradnje u Beogradu će osvanuti objekat koji predstavlja realizaciju studentskog projekta i koji će 2018. godine biti transportovan u Dubai, gde će stajati rame uz rame sa objektima ostalih univerziteta koji su obezbedili svoje mesto u ovom prestižnom takmičenju.

U toku naredne dve godine, ovaj projekat će biti dalje razrađivan, a uz pomoć sponzora i dodatnih sredstava uspećemo da ovaj projekat, sa tim i objekat, realizujemo prvo u Beogradu, a potom, 2018. godine i u Dubaiju. Izuzetno je važno naći odgovarajuće sponzore, koji će svojim sredstvima pokriti parcijalno ili u potpunosti ovaj projekat (materijalna sredstva, stručna pomoć) – objašnjava Tamara.

U prvoj fazi takmičenja univerzitet su predstvljali tim Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pod vođstvom nastavnika doc. dr Nataše Ćuković Ignjatović, doc. dr Ljiljane Đukanović, doc. dr Dušana Ignjatović, doc. Dr Željka Đurišić, Dr Branislava Živković, Dr Vesne Radojević.

Foto: Privatna arhiva/Maja Bulatović

Foto: Privatna arhiva/Maja Bulatović

U timu se nalaze studenti Doktorskih akademskih studija Nevena Lukić i Vladimir Bojović. Studenti koji se nalaze u timu:  Uroš Brzaković, Nevena Stojanović, Ivona Petrov, Srećko Andrijanić, Ivan Avdić, Nikola Jovičić, Angelina Jokić, Ana Popović, Jelena Žurić, Bogdan Đokić, Aleksandra Panajotov, Milenko Obradović, Danica Jovanović, Vladimir Kuntić, Tamara Kostić, Saša Perišić, Nemanja Brzaković, Marina Mihailović, Jovana Petković, Jovana Laketić, Jelena Grozdanić, Iva Babović, Goran Tomić, David Jeremić, Bojan Vasiljević, Ana Marija Golob, Aleksandra Nikolić, Ana Lepović, Kristina Džodić, Milica Koprivica, Ivan Petrić, Igor Lopušina, Ognjen Babović, Đorđe Lazović, Olivera Bajić, Mirjana Barbarić, Marko Babić, Katarina Simić, Tamara Matić i Matija Krpović.

Foto: Privatna arhiva/Maja Bulatović

Foto: Privatna arhiva

O objektu na kom ''Twist Box'' tim radi

Kroz širok spektar analiza u vidu istraživanja lokacije, kulture, klimatskih uticaja, načina života i savremene arhitekture na području Dubaia, došli smo do formiranja koncepta izgrađenog na principima prethodnih znanja primenjivanih u okviru tradicionalne arhitekture ovog područja. Incijalna ideja tima solar dekatlona Srbije bila je da svojim projektom ispoštuje uslove organizatoa takmičenja, lokacije i istorijsku i kulturološku podlogu na kojoj će se objekat nalaziti, pomerajući granice arhitekture i čineći ovaj projekat intrigantnim. Dizajn objekta proistekao je iz potrebe da se nepovoljni uticaj klimatskih uslova u što manjoj meri odraze na komfor u samom objektu. Primenom dvostruke opne na ovom objektu omogućeno je stvaranje nezavisnog prostra orjentisanog ka unutrašnjosti, koji svojom materijalizacijom koketira sa spoljašnjom opnom. Različito poimanje komfora i privatnosti nekada i sada na prostoru Ujedinjenih Arapskih Emirata spojeno je kroz dva različita tipa opne. Unutrašnja opna se svojom materijalizacijom uklapa u modernu arhitekturu Dubaia, dok spoljna opna svojim nizom različito postavljenih tekstilnih brisoleja predstavlja barijeru između privatnog i otvorenog prostora, čini vezu sa tradiciom, ali kroz primenu savremene arhitekture. Unurtrašnji prostor objekta organizovan je tako da poseduje fiksnu zonu, koja obuhvata kupatilo i kuhnju, i zonu otvorenog prostora sa pomerljivim tekstilnim pregradama. Otvoreni prostor objekta formiran sa varijacijama u odnosu na to da li je ovaj objekat stambeni ili pak prostor radionice, pri čemu kroz varijacije funkcije raspored pokretnih pregradnih panela ostaje nepromenjen.

- ''Solar Decathlon'' je jedinstvena prilika za promociju našeg znanja i sposobnosti te vas pozivamo da zajedno ostvarimo rezultat kojim ćemo se u najboljem svetlu predstaviti kako tokom takmičenja, tako i na Svetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju - poručuju članovi tima.

Svako ko može i želi da pomogne može da se obrati doc. Dr Nataši Ćuković Ignjatović na e-mail adresu: natasa@arh.bg.ac.rs ili telefon  064/1137929.

Autor: B. Radonić

#Dubai

#Univerzitet u Beogradu

#arhitektura

'