AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić čestitao je danas svim građanima Beograda gradsku slavu, Spasovdan, i istakao da je danas veliki dan za srpsku prestonicu.

Podsetio je da Beograd svoju krsnu slavu, Spasovdan, proslavlja od 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević, proglasio Beograd glavnim gradom i dodao da se za sve ove vekove slava nije proslavljala na isti način, ali se uvek obeležavala.

- Spasovdan je jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika, pada svake godine 40 dana posle Uskrsa i veoma sam što ga sa ponosom slavimo - rekao je Vesić.

Kako je dodao, Beograd svoju slavu poslednjih godina slavi dostojanstveno što nije bio slučaj ranijih godina.

Vesić je naveo da Spasovdan nije samo obeležavanje krsne slave već i prilika da se setimo naše istorije, tradicije...

Podsetio je da su povodom gradske slave na 127 biloborda u Beogradu postavljene slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije koje su delo akademskog slikara Nebojše Ðuranovića koji ih je gradu besplatno ustupio.

- On je naslikao za jednu knjigu dvadesetak slika koje prikazuju različite događaje iz naše istorije i zamolio sam ga, što je on i uradio, da nam da dozvolu da besplatno te slike štampamo i postavimo na bilborde - rekao je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'