AKTUELNO

Od 2017. do maja ove godine procesuirano je više od 500 krivičnih dela primanja i davanja mita, 56 dela trgovina uticajem, 100 zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i 239 krivičnih dela pranja novca, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prezentujući rezultate Uprave kriminalisticke policije u borbi protiv korupcije, Stefanović je naglasio da je u Srbiji borba protiv korupcije jedan od glavnih prioriteta i naveo da podaci pokazuju da je u proseku svakoga dana procesuirano po jedno od ovih krivičnih dela.

Ministar je precizirao da je policija u istom periodu oduzela 42 stana, 11 kuća, stambenu zgradu, hotel, pet poslovnih prostora, 2,2 hektara zemljišta, garažu, 32 putnička motorna vozila, jedno plovilo i oko milion evra u gotovini.

Kako je naveo, od 2017. do juna 2019. godine evidentiran je značajan rast broja otkrivenih krivičnih dela pranja novca.

- Samo u 2018. godini otkriveno je skoro četiri puta više krivičnih dela pranja novca nego u 2017. godini, a takav trend je nastavljen i u 2019. godini. Primetan je i porast otkrivenih krivičnih dela trgovina uticajem - naveo je Stefanović i dodao da je značajan i porast otkrivanja krivičnih dela prevara u službi i primanje i davanje mita.

Ministar je prikazao i uporednu analiza rezultata borbe protiv korupcije sa pojedinim državama koja je urađena na osnovu broja otkrivenih krivičnih dela na 100.000 stanovnika u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Sloveniji i Francuskoj

U pogledu krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, primanja i davanje mita, kao i pranja novca, ispred Srbije je Mađarska, dok je, kaže Stefanović, u Rumunij islična situacija kao i u Srbiji.

U Bugarskoj, Sloveniji i Francuskoj značajno je manji broj otkrivenih navedenih krivičnih dela.

Stefanović je istakao da Srbija ima evropski standard i da u regionu prednjači u borbi protiv korupcije, kao i da u pogledu otkrivanja krivičnih dela primanje i davanje mita ima bolje rezultate nego Rumunija, Bugarska i Slovenija.

U otkrivanju krivičnog dela pranja novca, Srbija je na nivou evropskog standarda, sa rezultatima gotovo istim kao u Francuskoj.

Stefanović je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti postignuti još značajni rezultati u ovoj oblasti koji će, kako je naveo, svima pokazati posvećenost policije toj borbi.

- Jedan od zadataka koje je država dala svojim organima, tužilaštvu, policiji i službama bezbednosti je da ova pojava mora da bude iskorenjena u našem društvu i da nema nedodirljivih kad je reč o kršenju zakona - naglasio je ministar.

Podsetio je i na više pojedinačnih slučajeva hapšenja osumnjičenih za različita krivična dela korupcije u poslednjih nekoliko godina i istakao da ti primeri pokazuju da u Srbiji niko nije povlašćen bez obzira da li pripada vladajućoj stranci, zaposlenima u državnim organima ili nosiocima pravosudne funkcije.

#Korupcija

#Nebojša Stefanović

'