AKTUELNO

Oni su istakli da saradnja dve zemlje može dodatno da se unapredi.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović dogovorila je sa generalnim sekretarom za međunarodne ekonomske odnose MSP Grčke Jorgosom Ciprasom formiranje zajedničke komisije, čiji će glavni zadatak biti efikasniji železnički transport robe od luke Pirej do Srbije i dalje prema zemljama centralne i istočne Evrope.

Kako je saopšteno iz Ministarstva građevinarstva, ta zajednička komisija Srbije, Makedonije i Grčke, kao glavni cilj imaće bolju koordinaciju i sprovođenje zajedničkih aktivnosti tri zemlje na modernizaciji železnice i smanjenje zadržavanja vozova na granicama, kako bi se skratilo ukupno vreme transporta robe železničkim Koridorom 10.

Foto: Tanjug

Kako se navodi, Mihajlović podseća da je modernizacija železnice, uz završetak drumskog Koridora 10, prioritet Srbije u oblasti infrastrukture, te da Srbija i Grčka treba još bliže da sarađuju kako bi iskoristile mogućnosti Koridora 10 kao ključnog tranzitnog pravca u regionu.

Cipras je ocenio da postoji prostor da se dodatno unapredi ekonomska saradnja Srbije i Grčke, te da se to odnosi kako na povećanje robne razmene, tako i na saradnju u oblasti transporta.

Na sastanku je bilo reči i o grčkim kompanijama koje rade na izradnji drumskog Koridora 10, kao i o bilateralnoj saradnji u oblasti međunarodnog drumskog transporta, gde je predloženo da se u što kraćem roku održi novi sastanak Mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz.

I. P.

#Grčka

#Pruga

#Voz

#Zorana Mihajlović

#saradnja

'