AKTUELNO

Na snazi će biti crveni meteoalarm.

Na području Bačke danas je na snazi narandžasti meteoalarm, dok će sutra u toj oblasti, ali i u Banatu, na snazi biti crveni meteoalarm, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

U ostatku Srbije danas će na snazi biti žuti meteoalarm, a sutra će na području Srema, Beograda, Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i Istočne Srbije na snazi biti narandžasti meteoalarm, dok će u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM, biti žuti meteoalarm.

U ponedeljak, 24. juna, vremenske prilike će se poboljšati, pa će na području cele Srbije, osim u Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji na snazi biti žuti meteoalarm.

U Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji u ponedeljak će na snazi biti narandžasti meteoalarm. RHMZ napominje da crveni meteoalarm označava vrlo opasno vreme.

Kako objašnjava, to znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, koje su takvog inteziteta da mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu i da budu veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. RHMZ poziva građane da se često informišu o detaljima ocekivanih meteoroloških uslova i rizika i slede naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za narandžasti meteoalarm navodi da on znači da se prognoziraju opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i predstavljaju opasnost po ljude i životinje.

RHMZ upozorava građane da treba da budu vrlo obazrivi, svesni rizika i redovno informisani o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i da preta savete nadležnih državnih službi.

Žuti meteoalarm znači da vreme potencijalno može da bude opasno, odnosno da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

#Vreme

'