AKTUELNO

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas Odluku o usvajanju projekta institucionalnog javno-privatnog partnerstva uvođenja sistema javnih bicikala u Beogradu, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ukoliko sve bude išlo po planu, prve javne bicikle trebalo bi da imamo na proleće sledeće godine.

Vesić je rekao da je Beograd jedan od malobrojnih glavnih gradova u Evropi koji nema sistem javnih bicikala, da gradska vlast na tom projektu radi duže od godinu dana i da postoji nekoliko velikih kompanija koje su zainteresovane za saradnju.

- Dobili smo saglasnost vladine komisije za raspisivanje javno-privatnog partnerstva - rekao je Vesić i dodao da će tender biti raspisan čim odluka stupi na snagu.

Po zakonu, dodao je, nakon tri meseca bi trebalo da bude izabran partner nakon čega bi Skupština grada trebalo da prihvati izbor partnera.

- Ukoliko sve bude išlo po planu, prve javne bicikle trebalo bi da imamo na proleće sledeće godine - istakao je Vesić. Prema njegovim rečima, postojaće 150 stanica sa po šest bicikala, odnosno 900 ukupno.

Trenutno u Beogradu ima 100 kilometara biciklističkih staza od kojih je 20 kilometara urađeno u poslednje četiri godine, rekao je Vesić i dodao da je plan da se izgradi još 120 kilometara.

- Veći broj javnih bicikala će nas naterati da budemo brži sa izgradnjom staza. Prva ideja je bila da Grad Beograd bude vlasnik 51 odsto, a da partneru preostane 49 odsto, ali smo nakon dobijanja informacija o namerama stranih kompanija odlučili da im bude dozvoljeno da budu vlasnici do 75 odsto, dok bi grad zadržao 25 odsto i učestvovao u radu kompanije - naveo je Vesić.

Dodao je da će bicikli biti obični i električni, koji su potrebni zbog konfiguracije terena u Beogradu.

Odbornici su usvojili i izmene i dopune Odluke o javnim parkiralištima, kao i izmene i dopune Odluke o promeni osnivačkog akta JKP za javne garaže i parkirališta "Parking servis".

#Goran Vesić

'