AKTUELNO

Rekonstrukcija Parka vojvode Vuka u Beogradu počela je danas, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, to je poslednja faza uređenja Topličinog venca i trajaće do prvog septembra.

- Ovo je jedan od starijih beogradskih parkova, ali nije dovoljno uređen. To je mesto gde nema dovoljno zelenila i sasvim sigurno ovaj park može da bude lepši - rekao je Vesić novinarima i dodao da će u okviru rekonstrukcije parka biti zasađeno 19 novih stabala.

Kako je istakao, od kako je sadašnja gradska vlast počela uređenje pešačkih zona, u centru grada zasađeno je 185 novih stabala, od čega u ulici Emilijana Josimovića sedam, u Siminoj 20, u Strahinjića bana tri, na Trgu Republike 27, u Ulici carice Milice sedam, na Topličinom vencu šest (izuzumajući 19 stabala koja će biti zasađena u parku vojvode Vuka), na Kosančićevom vencu deset, u Ulici kralja Petra 16, na Obilićevom vencu 43...

- U centru Beograda smo zasadili 185 novih stabala, a uz ovih 19 koja će biti u ovom parku to će biti ukupno 204 nova stabla. To se u centru Beograda nije desilo decenijama unazad - istakao je Vesić.

Naveo je da rekonstrukcija Topličinog venca uspešno napreduje i dodao da će ulica Vuka Karadžića biti pešačka zona kako bi se obezbedila veza kroz Pop Lukinu prema Kosančićevom vencu, dok će Čubrina ulica ostati ulica usporenog saobraćaja.

- Mi smo posebno srećni što uređujemo centar grada. Ovo su projekti koje postoje decenijama, pravljeni još 80-ih godina prošlog veka. Nažalost, niko nije imao ni želje, ni volje, ni snage, a ni para da ovo uradi. Mi smo prva vlast koja ovo uređuje - rekao je Vesić.

Kako je istakao, taj deo grada će biti mesto u kome će uživati i građani i turisti.

- Posebno smo srećni što će u donjem delu parka biti dečije igralište koje će omogućiti da ljudi koji ovde žive mogu tu da izvedu svoju decu - rekao je Vesić.

- Prvog septembra će biti završena kompletna rekonstrukcija Topličinog venca. Slušali smo razne priče, neviđene gluposti poput one da će biti pomeren spomenik vojvode Vuka... mi spomenike samo uređujemo, završavano svoj posao i ovaj kraj će biti uređen onako kako zaslužuje i kako treba da izgleda Beograd kao jedna evropska prestonica - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

'