AKTUELNO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava kojima će, na osnovu održanog konkursa, biti dodeljena sredstva Zelenog fonda Srbije za pošumljavanje u 2019. godini.

Kako se navodi u saopštenju, budžetom za 2019. godinu, Ministarstvo je opredelilo 41 milion dinara za projekte pošumljavanja, a na konkurs su pristigle 23 prijave, od kojih je pet lokalnih samouprava ispunilo sve uslove.

Sredstva za pošumljavanje, u iznosu od 18.062.202,25 dinara, dodeljuju se Opštini Bela Palanka, Gradu Pančevu, Gradu Kikindi, Opštini Vrnjačka Banja i Gradu Šapcu za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu u javnoj svojini na teritoriji jedinica lokalne samouprave.

Trivan je istakao da Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi jednu od ključnih politika Vlade Srbije, a to je stvaranje uslova za bolji život građana.

- U pogledu na klimatske promene koje se dešavaju poslednjih nekoliko godina, duboko smo na stanovištu da je pošumljavanje jedna od najvažnijih metoda ublažavanja posledica klimatskih promena. Bez obzira na uzroke, one se dešavaju i moramo imati na umu da će Srbija biti, i jeste, jedno od područja koje je najpogođenije posledicama klimatskih promena, i to je razlog više, da aktivnost pošumljavanja zaista intenziviramo - rekao je Trivan.

Budući da je, kaže, od predviđenih sredstava ostalo oko 20 miliona dinara, Trivan je najavio da će Ministarstvo ponoviti konkurs za jesenje pošumljavanje.

Ističe da će konkurs najverovatnije biti raspisan prvog jula i pozvao sve lokalne samouprave da dobro prouče uslove konkursa i da se jave Ministarstvu kako bi dobili uputstva i proveru da li su uradili sve kako treba, pre nego što podnesu prijave.

Trivan je dodao da je veoma ponosan, iako su ovo pionirski koraci kad je u pitanju Srbija, jer se od prošle i od ove godine u mnogim opštinama po prvi put orgnizovano pošumljava u poslednjih 10 godina i Ministarstvo zaštite životne sredine će uraditi sve da se ovaj trend nastavi.

#Goran Trivan

'