AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnica Evropske investicione banke (EIB) Ana Solecki potpisali su danas sporazum o saradnji koji podrazumeva grant od 1,1 milion evra za projektovanje kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

Vesić je istakao da je potpisivanje sporazuma veliki dan, ne samo za stanovnike leve obale Dunava, već i za ceo Beograd, jer trećina prestonice nema kanalizaciju.

On je objasnio da potpisivanje ugovora predstavlja grant, pomoć i donaciju EIB od 1,1 milion evra za projektovanje kanalizacije za naselja na levoj obali Dunava, kao i zapostrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacionih crpnih stanica.

Vesić je pojasnio da je, pored ovog garanta, EIB odobrila i kredit od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, a da će Grad uložiti još 13 miliona iz sopštvenih sredstava, ali će ukupna investicija izgradnje kanalizacije u Borči, Ovči, Krnjači i Kotežu dostići oko 80 miliona evra.

Foto: Grad Beograd

- Projekrovanje će se raditi u fazama i već u martu sledeće godine možemo očekivati početak izgradnje kanalizacione mreže - rekao je Vesić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Zbog obilnih padavina u tim naseljima nedavno su brojne kuće poplavljene nakon obilnih padavina.

Na levoj obali Dunava biće izgrađeno više od 80 kilometara kanalizacione mreže, a Vesić je dodao da u tom delu Beograda već postoji oko 30 kilometara kanalizacione mreze, ali da sve otpadne vode odlaze direktno u reku.

Dodao je i da u Beogradu ima više od 100 kanalizacionih ispusta u Savu i skoro 200 ispusta u Dunav, te da je glavni grad Srbije poslednji u Evropi koji ispusta kanalizaciju u reke, ali da je to je nasleđen problem koji aktelna vlast počinje da rešava.

Predstavnica EIB Ana Solecki kaže da je u fokusu investicije te banke da se unapredi životni standard građana.

Foto: Grad Beograd

- Zabrinula nas je poslednja situacija sa poplavama, koje su sve učestalije. To može dovesti do problema i epidemioloških rizika - rekla je Solecki i dodala da je cilj da se unapredi infrastruktura grada.

Potpisivanju sporazuma u Skupštini grada prisustvovao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Grad Beograd

On je rekao da će Vlada Srbije sprovesti od avgusta do kraja godine čišćenje kanala na levoj obali Dunava preko JP "Srbijavode".

Vlada će, navodi, uložiti 218 miliona dinara na prostoru Palilule za čišćenje oko 170 kilometara kanala do kraja godine.

#Goran Vesić

#Kanalizacija

'