AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je danas u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom Vlade Republike Italije i ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem spremnost srpske policije na unapređenje saradnje sa italijanskim kolegama, posebno u oblasti iregularnih migracija.

Stefanović je ocenio da samo zajedničke i koordinisane aktivnosti u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na suzbijanju trgovine ljudima, krijumčarenja ljudi i falsifikovanja dokumenata, daju rezultate u ovoj borbi.

Kako je naglasio, Srbija je spremna, kao i do sada, da bude deo zajedničkog i jedinstvenog odgovora Evrope na migrantsku krizu, a u njenom rešavanju saradnju sa Italijom smatra kao jednom od prioritetnih.

Foto: Tanjug AP

U telefonskom razgovoru dvojice ministara razmatrana je i pomoć italijanske policije u podizanju kapaciteta srpske policije, naročito u unapređenju aktivnosti granične policije u skladu sa standardima EU.

Salvini je podsetio da je Italija godinama unazad opterećena povećanim prilivom migranata sa severa Afrike i da su iz tog razloga nadležne italijanske službe veoma posvećene rešavanju ovog problema.

Kako je istakao, Italija je spremna da unapredi kvalitet saradnje sa svim relevantnim partnerima u ovoj borbi, a posebno sa Srbijom s obzirom da je reč o tranzitnoj zemlji na takozvanoj „balkanskoj ruti“.

Ministar Stefanović ovom prilikom pozvao je Salvinija u posetu Srbiji, što je italijanski ministar prihvatio.

#Mateo Salvini

#Nebojša Stefanović

#saradnja

'