AKTUELNO

Ova vrsta bakterije živi isključivo u sluznici ljudskog želuca.

Gastroenterolog Saša Perić sa Vojnomedicinske akademije govoreći o helikobaklteriji istakao je da je to jedan od najčešćih mikroorganizama koji se sreće kod nas, a da mu je specifičnost to što živi isključivo u ljudskoj populaciji - u sluznici želuca.

- Ova vrsta bakterija je veoma česta, različita je njena raspoređenost u zavisnosti od životnog doba, kulturoloških navika, socijalnog statusa - istakao je Perić gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Foto: TV Pink

Simptomi

Simtomi helikobakterije, prema njegovim rečima, prilično su šarenoliki.

- Mogu se osetiti obični simptomi nadutosti, koji se svima nama događaju nakon jela ili osećaj neprijatnosti u želucu, nekada podrigivanja i gorušice, kao i veoma jaki bolovi - naglasio je Perić.

-Helikobakterija, u jednom svom trenutku razvoja može dovesti do oštećenja sluznice, koji dovode do pojave čira, koji daje karakteristične bolove u regiji želuca - rekao je Perić, dodajući da svaki od ovih simptoma treba da nas navede, da preduzmemo mere u cilju dijagnostifikovanja helikobakterije.

Foto: TV Pink

Lečenje

Helikobakterija, prema rečima Perića, zbog svog načina prenošenja, a prvi je kontakt koji ljudi imaju u svojim relacijama sa ljudima.

- Kod radno sposobnog stanovništva porast oboljenja od ove vrste bakterije je 0,04 posto godišnje u odnosu na prethodne godine. Ona može da se leči sa antbioticima, veoma je specifična i otporna, i na kiselinu u želucu i na antibiotike, ali postoje standardizovane šeme u načinu lečenja. Lečenje od helikobakterije traje od 10 do mesec dana u zavisnosti od tegoba - naglašava Perić.

Č.N.

#Bakterija

#Jutarnji program

#Lekar

'