AKTUELNO

Putna polisa RFZO omogućava osiguraniku da se u slučaju potrebe obrati najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kome se zatekne van zemlje.

Građani Srbije, koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, a razbole se tokom turističkog boravka u inostranstvu, imaju pravo na lečenje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u 20 evropskih država.

U Fondu napominju da osiguranici imaju pravo na lečenje o trošku Fonda samo u slučaju hitne medicinske pomoći "kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje".

Foto: Unsplash, Burst, WIkipedia/Albatalad

Republički fond za zdravstveno osiguranje ima sklopljene međudržavne ugovore sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Poljskom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom.

Prilikom odlaska u te zemlje neophodno je da osiguranici pribave dvojezični obrazac - potvrdu, koja se izdaje u filijalama RFZO na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije da osiguranik ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci.

Najčešća destinacija srpskih turista tokom leta je Grčka sa kojom RFZO nema potpisan međunarodni sporazum. Putno zdravstveno osiguranje u tom slučaju, pre polaska na more, može se kupiti kod bilo koje osiguravajuće kuće, ali i u filijalama RFZO.

U RFZO napominju da će trošak u svakoj zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu biti refundiran, uz račun i medicinski dokument, a rok za isplatu je 14 dana.

Foto: RFZO

#Letovanje

#RFZO

'