AKTUELNO

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova koje je svet ikada imao, bio je najveći pronalazač prošlog milenijuma, a njegovi pronalasci, po sopstvenoj nesebičnoj želji, vlasništvo su čitave ljudske civilizacije.

Najveća Teslina zasluga je uvođenje naizmenične struje u široku upotrebu. Njegovi izumi zasnovani na naizmeničnoj struji postali su temelj celom daljem razvoju elektrotehnike. Ostvario je oko hiljadu pronalazaka i patenata: indukcioni motor, trofazni sistem za prenos električne energije, generator i transformator za struje visoke frekvencije (Tesline struje) i drugo.

Tesla je bio i pionir radio-tehnike tako što je konstruisao visoko-frekventne alternatore, kao osnovu emisionih radio-stanica, proizveo neprigušene elektromagnetne talase, otkrio i patentirao princip rezonancije za radio-veze, patentirao sistem za bežično upravljanje i predaju znakova na daljinu...

Teslini pronalasci iz oblasti višefaznih naizmeničnih strujaTesline pronalaske grubo možemo podeliti na više oblasti, svesni da ćemo pri tome izostaviti mnoge od njih:

Pronalasci i patenti iz naizmeničnih struja - Prvi zahtev Američkom patentnom zavodu Nikola Tesla je podneo 6. maja 1885. godine, nazvavši ga "Komutator za električne dinamo mašine". Svoje najznačajnije pronalaske iz oblasti polifaznih motora na naizmeničnu struju i prenosa energije, uključujući generatore, transformatore, prenos električne struje na velika rastojanja i osvetljenje, Tesla patentira početkom 1887. godine.

Pronalasci prikazani na Svetskoj izložbi u Čikagu - Svetska izložba 1893. godine u Čikagu, bila je međunarodna izložba na kojoj je po prvi put ceo salon izdvojen samo za električna Teslin način da prikaže princip obrtnog magnetnog poljadostignuća. To je bio istorijski događaj jer su Tesla i Vestinghaus predstavili posetiocima svoj sistem naizmenične struje, osvetljavajući pri tome celu izložbu. Prikazane su Tesline fluoroscentne sijalice i sijalice sa jednim izvodom. Tesla je objasnio princip obrtnog magnetnog polja i indukcionog motora, izazivajući divljenje pri demonstraciji obrtanja bakarnog jajeta i postavljanja na vrh, što je predstavljeno kao Kolumbovo jaje. To je korišćeno da se objasni i prikaže model obrtnog magnetnog polja i induktivnog motoraTesla je H-zracima snimao svoju ruku.

Foto: Wikipedia

Eksperimenti sa H-zracima (Rentgenskim zracima) - Aprila 1887. godine Tesla počinje istraživanje H-zraka koristeći vakumsku cev. Pri izvođenju eksperimenata fotografisao je svoju ruku. Ovo svoje otkriće objavio je 1892. godine na jednom predavanju. Međutim, Teslini materijali su izgoreli u požaru, pa on ovo otkriće nikada nije patentirao. Nemački naučnik Vilhelm Rentgen objavio je otkriće X-zraka tri godine kasnije, 28. decembra 1895. godine, a Tesla mu je tom prilikom velikodušno čestitao.

Naizmenične struje visoke frekvencije - Od 1893. do 1895. godine Tesla istražuje naizmenične struje visokih frekvencija. Uspeva da proizvede naizmeničnu struju napona od milion volti, koristeći Teslin kalem. Proučavao je i površinski efekat visokih frekvencija u provodnim materijalima, bavio se sinhronizacijom električnih kola i rezonatorima, lampom sa razređenim gasom, koja svetli bez žica, bežičnim prenosom električne energije i prvim prenosom radio talasa. U Sent Luisu (1893. godine) Tesla je prikazao prenos sličan radio komunikaciji.

Otkriće radija i bežičnog prenosa - Kada je napunio 41 godinu, podneo je svoj prvi patent iz oblasti radija. Godinu dana kasnije američkoj vojsci prikazuje model radijski upravljanog broda, verujući da vojska može biti zainteresovana za radio kontrolisana torpeda. Tada je govorio o razvoju "umeća telematike", vrste robotike. Radio kontrolisan brod je javno prikazan 1898. Pronalazak radia i telekomandegodine na električnoj izložbi u Medison Skver Gardenu. Ovi uređaji su imali inovativni rezonantni prijemnik i niz logičkih kapija. Radio daljinsko upravljanje ostaje novotarija sve do 60-ih godina dvadesetog veka.

Električno paljenje za benzinske motore - 1898. godine Tesla je izumeo električni upaljač ili svećicu za benzinske motore sa unutrašnjim sagorevanjem, za šta mu je priznat patent pod nazivom "Električni upaljač za benzinske motore".

Eksperimenti u Kolorado Springsu - Tesla je 1899. odlučio da se preseli i nastavi istraživanja u Koloradu Springsu, gde je imao dovoljno prostora za svoje eksperimente sa visokim naponima i visokim frekvencijama. Po svom dolasku, novinarima je izjavio da namerava da sprovede Teslini eksperimenti u Kolorado Springsueksperiment bežične telegrafije između Pajks Pika (vrh Stenovitih planina u Koloradu) i Pariza. Teslini eksperimenti su ubrzo postali predmet urbanih legendi. U svom dnevniku je opisao eksperimente koji se tiču jonosfere i zemaljskih talasa izazvanih transferzalnim ili longitudinalnim talasima. Tesla je u svojoj laboratoriji dokazao da je Zemlja provodnik i vršeći pražnjenja od više miliona volti proizvodio veštačke munje duge više desetina metara. Tesla je takođe proučavao atmosferski elektricitet, promatrajući pražnjenja svojim prijemnicima. Tvrdio je čak da je izmerio i postojanje stojećih talasa u ZemljiVordenklajf kula.

Bežični prenos energije - Tesla napušta Kolorado Springs 7. januara 1900. godine, a laboratorija se ruši i rasprodaje za isplatu duga. Međutim, eksperimenti u Kolorado Springsu su Teslu pripremili za sledeći projekat, podizanje postrojenja za bežični prenos energije. U to vreme prijavljuje patent u oblasti rezonantnih električnih oscilatornih kola.

Na svoj 75. rođendan (1931. godine) najavio je potpuno novi izvor energije, ali nije bio spreman da ga opiše pre njegovog potpunog završetka. Pretpostavlja se da se radi o motoru pogonjenom pomoću kosmičkih gama zraka.

#Nauka

#Nikola Tesla

'