AKTUELNO

U vrtu francuske ambasade u Beogradu sinoć je održan raskošan prijem povodom velikog nacionalnog praznika Francuske 14. jula - Dana pada Bastilje.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života. Među njima su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar za rad Zoran Đorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, direktor BIA Bratislav Gašić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i drugi zvaničnici.

U bašti francuske ambasade bili su postavljeni i štandovi gde su gosti imali priliku da probaju tradicionalna francuska vina i specijalitete.

Francuski ambasador Federik Mondoloni tom prilikom je istakao da je protekla godina bila važan period za kulturu sećanja Francuske i Srbije kada je obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije.

- Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan i našu želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, našim prvim partnerom u regionu - naglasio je ambasador Francuske Federik Mondoloni na prijemu povodom Dana državnosti Francuske.

Mondoloni je na prijemu u rezidenciji francuske ambasade u Beogradu, naveo da će ova poseta predsednika Makrona biti prva poseta Beogradu od decembra 2001. godine.

Podsetio je da su se politički i ekonomski odnosi dve zemlje snažno razvijali, navodeći da su ove godine održane dve ministarske posete.

Foto: Pixabay.com

Na kraju, ambasador je zahvalio Vladi Srbije i srpskom narodu na pomoći za obnovu crkve Notrdam u Parizu, koja je nedavno izgorela u požaru.

#Ambasada

#Francuska

'