AKTUELNO

Novi trend koji je zaludeo svet.

Električni trotineti su sve popularnije prevozno sredstvo utiče, a mišljenja struke su podeljenja o tome kako oni utiču na bezbednost saobraćaja. Svetlana Miljuš, pomoćnica direktora za Agencije za bezbednost saobraćaja, izjavila je da kod nas ta kategorija vozila nije regulisana zakonom jer su od skoro u upotrebi.

- Nagla pojava i masovna upotreba je iznenađenje za ne samo naše zakonodavstvo, već i Evropske unije. Kada smo prošle godine imali izmene i dopune Zakona o saobraćaju, njih prosto nije bilo. Počeli su da se pojavljuju ove godine – kazala je Miljuš za Novo jutro TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, radna grupa radi na izradi novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, te će i oni dobiti okvir korišćenja.

- I Belgiji je dozvoljeno da se kreću biciklističkom stazom, a kolovozom ukoliko nema biciklističke staze. Specifičnost je što mogu da se kreću trotoarom, ali tada je ograničena brzina šest kilometara na čas. U Sloveniji je dozvoljena vožnja isključivo na trotoaru, brzinom ne većom od brzine hoda – navela je Miljuš.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njenim rečima, preporuka pre donošenja zakona je da se korisnici ovog vozila kreću trotoarom brzinom ne većom od brzine hoda.

Srđan Klisarić, potpredsednik moto-kluba Srbi Beograd, kaže da električni trotineti super izgledaju i da su skroz u redu, ali da su oni protiv toga da se uključe u saobraćaj zbog bezbednosti.

Foto: TvPink Printscreen

- Svima je cilj da svi učesnici saobraćaja budu bezbedni, tako i korisnici električnog trotineta. Po našem mišljenju električni trotineti bi trebali da se kreću biciklističkim stazama, do nekih 25 kilometara na čas – smatra Klisarić.

Kako dodaje, tu ne postoji adekvatna zaštita i pri najmanjem padu sigurne su povrede.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#trotinet

#vozilo

'