AKTUELNO

Gradsko veće Skupštine grada Beograda usvojilo je danas predlog Odluke o izmeni Statuta Grada Beograda, a zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Komisije za izmenu Statuta Goran Vesić kaže da se izmenama ispravljaju greške iz 2007. i 2011. godine kada je Beograd potpuno nepotrebno centralizovan.

Kako je saopštio Sekretarijat za informisanje, odluka o promeni Statuta upućena je na saglasnost Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a potom će, najverovatnije 25. jula, odbornici Skupštine grada Beograda glasati o novom Statutu grada Beograda.

- Očekujem da na sednici Skupštine grada Beograda baš kao nedavno na Komisiji za promenu Statuta za novi Status glasaju i vlast i opozicija. To je lepa poruka da dobre stvari za građane treba da svi da podržimo - kaže Vesić. Izrazio je uverenje da će predstojeća sednica Skupštine grada biti prilika da se deo opozicije koji bojkotuje zasedanja gradske skupštine vrati u klupe.

- Mogu da razumem da su opozicija vlasti, ali ako ne budu glasali za novi Statut pokazaće da su opozicija građanima - navodi Vesić. Rekao je da je vlast Dragana Đilasa 2007. godine donela Zakon o glavnom gradu, a 2011. godine Statut, kojim je grad potpuno centralizovan.

- To je praktično značilo da su ljudi morali da putuju i po 50 kilometara, do centra Beograda, kako bi dobili jedan papir ili završili neki posao. Ali Đilas vlast razume kao i medije, dobro je ako je sve pod njegovom kontrolom, a loše ako nije - kaže Vesić.

Dodao je da se zato sada menja "poslednji ostatak Đilasove centralističke politike u Beogradu" i vraćaju se nadležnosti opštinama. "Promena Statuta grada znači da će građani moći da završavaju posao tamo gde žive i da će direktnije da odlučuju u razvoju svog grada", podvukao je Vesić.

Kaže da je novi Statut posledica novog Zakona o glavnom gradu, a koji je, osim što je Beograd dobio nove nadležnosti, omogućio upravo decentralizaciju grada, te da su Zakon o glavnom gradu i Statut grada, iako dva različita dokumenta, jedna celina koja omogućava promene.

- Statutom iz 2011. godine, grad je centralizovan, pa su opštine, prigradske i gradske, svedene na nivo mesnih zajednica. Mladenovac, Lazarevac, Vračar ili Stari grad imaju manje ovlašćenja nego bilo koja mala opština u Srbiji, što nije normalno i otežavalo je funkcionisanje grada, ali to je bila politika naših prethodnika - rekao je Vesić.

Naglasio je da je politika sadašnje vlasti decentralizacija grada, ali ne na uštrb efikasnosti. Objasnio je da novi Statur predviđa da će grad biti podeljen na dve zone - gradsku i prigradsku. Sedam prigradskih opština će biti u prigradskoj zoni, a 10 gradskih u gradskoj, a sve će imati veća ovlašćenja.

- Jedna od najvažnijih promena je to što će 10 gradskih opština ubuduće vršiti legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata. Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadrata - pojasnio je Vesić.

Dodao je da će prigradske opštine dobiti pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove uz saglasnost Grada Beograda što će tim opštinama omogućiti da se brže razvijaju i privlače više investitora.

Osim toga, izmene Statuta će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj.

- Opštine, gradske i prigradske, moći će da ulažu u javne objekte kao i javne površine, što do sada nije bio slučaj pa će opština, recimo, moći da uredi park, dečje igralište, ali i vrtić ili školu. Opštine će moći da ulažu u nekategorisane puteve u skladu sa Zakonom o putevima, ali i da, uz saglasnost grada, grade ili obavljaju deo komunalne delatnosti kao što su recimo pijace ili groblja - rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić kaže da je izmenama Statuta rešen problem unutarblokovskih kompleksa u koje do sada niko nije mogao da ulaže novac, ni Grad, ni opština, što je dovodilo do situacije da te površine budu neuređene i dodao da će ubuduće opštine sa građanima moći da ulažu novac u rekonstrukciju fasada, stambenih ulaza, ravnih krovova.

On je dodao da je Grad dobio velike nadležnosti u poljoprivredi Zakonom o glavnom gradu, ali da će sada deo svojih nadležnosti prebaciti na opštine koje će moći da osnuju poljočuvarske službe.

- Decentralizacija neće završiti time što će prigradske i gradske opštine dobiti veća ovlašćenja, već onda kada kada opštine, pogotovo prigradske, budu krenule da prave uslužne centre, kako bi najveći deo posla koji građani treba da obave u opštini, mogli da obavljaju u naseljima koji su deo te opštine - navodi Vesić.

Statutom je, navodi, predviđena obaveza opština da nastave svoju decentralizaciju i da prenose deo nadležnosti na uslužne centre, koji će se osnivati u svim većim naseljenim mestima i u kojima će građani na jednom mestu imati sve opštinske i gradske šaltere, ali i mnoge koji pripadaju Republici kao što su katastar, PIO, saobraćajna policija.

#Beograd

#Goran Vesić

'