AKTUELNO

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, posle informacije i video snimka nasilja medicinske sestre nad maloletnim detetom, koji su objavljeni u medijima.

Rukovodiocu ustanove dat je rok od 15 dana da se izjasni o okolnostima slučaja i da Zaštitniku građana dostavi dokumentaciju, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Po završetku postupka, Zaštitnik građana će saopštiti saznanja o utvrđenim činjenicama i okolnostima u slučaju koji je snažno uznemirio javnost.

Ombudsman je još jednom ukazao na obavezu nadležnih i društva da se posvete zaštiti najmlađih i potpunom iskorenjivanju svih oblika nasilja nad njima, pre svega u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem i zaštitom dece.

Direktor Zvečanske Zoran Milačić doneo je rešenje o privremenoj suspenziji do utvrđivanja činjeničnog stanja i okončanja disciplinskog postupka medicinske sestre Đ.A. nakon anonimne prijave da se neadekvatno ponašala prema deci.

Na društvenim mrežama i u medijima juče se pojavio snimak na kojem se vidi da medicinska ulazi u sobu sa bebama i drži telefon u rukama, iako to nije dozvoljeno.

Dete drži neprikladno, za jednu ruku, i gotovo ga baca u krevetac.

Zatim se na snimku vidi kako telefonom snima drugu bebu, što je takođe zabranjeno, i nastavlja da radi nešto na mobilnom telefonu.

Direktor Zvečanske je o slučaju informisao resornog ministra Zorana Djorđevića, koji je poručio da svi koji krše zakon treba da budu kažnjeni.

#Fizičko zlostavljanje

#Vaspitačica

'