AKTUELNO

Državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković izjavila je danas da Ministarstvo unutrasnjih poslova uveliko radi na uvođenju nove mere zastite žrtava porodičnog nasilja putem sistema narukvica za žrtve i počinioce, kako bi policija još efikasnije mogla da reaguje u slučaju da dode do kršenja mere zabrane prilaska.

Ona je naglasila i da pored mera koje preuzima MUP, želi da ohrabri celokupno društvo da ne cuti o ovom problemu, vec da o njemu govori i da mu se, kako je porucila, "svi zajedno na najbolji moguć naćin suprotstavimo".

- Kako bi žrtve bile sto sigurnije, MUP, u saradnji sa organizacijom "UN Women" i uz finansijsku podrsku Kraljevine Norveške, već sprovodi projekat "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji" da bi se kapaciteti policije i drugih drzavnih organa unapredili - rekla je Popovic Ivkovic.

Ona je precizirala da je najveca paznja posvecena upravo uvodenju sistema narukvica koje bi bile povezane sa policijskim upravama i stanicama, kako bi zrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti i kako bi policija odmah reagovala.

- Upravo uvođenjem ovakvog sistema pokazujemo da problemu nasilja prilazimo na veoma ozbiljan i konkretan nacin - istakla je ona. Popović Ivković je rekla da se moraju na sve moguće nacine zastiti pre svega zene, koje su najranjiviji deo naseg drustva, kao i da se uvek osudi nasilje koje zadire u sve pore naseg drustva.

- Zbog toga borba protiv nasilja mora biti sistemska, mora da se zasniva na dobroj prevenciji i na primenama novih metoda u samom pristupu ovom problemu, jer samo tako mozemo ocekivati uspeh koji ima za cilj ocuvanje onog najdragocenijeg, a to je ljudski zivot - istakla je Popovic Ivkovic.

Podsetila je da je odmah nakon usvajanja Zakona o sprecavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, policija preuzela vecu odgovornost, dobijanjem novih ovlascenja. Od uvodenja zakona do danas policija je izrekla oko 55.000 hitnih mera, kako privremenog udaljenja nasilnika iz stana, tako i zabrane prilaska i kontaktiranja sa žrtvom.

- Takode, u okviru naseg Operativnog centra otvorena je besplatna telefonska linija 0800 100 600 koja je dostupna 24 casa, gde se prijavljuje nasilje u porodici na nivou cele Republike Srbije. Svako ko je upoznat u svom okruzenju sa nekim porodicnim nasiljem moze da prijavi dogadaj i anonimno - napomenula je Popović Ivković.

Ona je naglasila i da ce MUP nastaviti da radi na unapredenju sopstvenih kapaciteta kako bi pruzili sto bolju zastitu žrtvam

#Porodično nasilje

'