AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) najavio je danas da će u popodnevnim satima doći do lokalne pojave kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Kako je navedeno, to se očekuje uglavnom u planinskim predelima južne i istočne Srbije. Za danas je RHMZ izdao crveni meteo alarm zbog visokih temperatura, a prema najavi očekuje se i do 35 stepeni, naročito u istočnim i jugoistočnim krajevima.

Meteorolog Nedeljko Todorović napominje da se u nedelju uveče očekuje pad temperature i promena vremena praćena lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a u pojedinim krajevima i gradom.

Todorović je rekao da je Srbija ovog vikenda ''na periferiji'' toplog talasa, koji je protekle sedmice pogodio zapadnu Evropu gde su zabeležene rekordno visoke temperature, ali da u našoj zemlji živa neće dostići 40 podeljak.

Foto: RHMZ

Kako kaže, danas će se u većini mesta zadržati suvo vreme sa temperaturom do 35 stepeni Celzijusa, dok je za nedelju prognozirano 36 stepeni i to u južnim, centralnim i istočnim krajevima žemlje.

- Ipak, u većini krajeva maksimalna dnevna temperatura biće oko 34 i 35 stepeni. U pojedinim mestima je i danas oblačno, ali se promena vremena očekuje sutra u poslepodnevnim satima, odnosno, u noći između nedelje i ponedeljka - naveo je Todorović.

Prema njegovim rečima, zahlađenje koje stiže iz zapadne Evrope, gde je temperatura već pala za desetak stepeni, u Srbiji će u nedelju uveče usloviti lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, a ponegde i vremenske nepogode.

Foto: Pink.rs/A.Aras, Printscreen Facebook/pančevo city

- Jači pljuskovi i grad mogući su u zapadnoj, jugozapadnoj i delovima centralne Srbije, a u ponedeljak pre podne i na istoku zemlje - rekao je Todorović.

To će, kako kaže, usloviti pad temperature koja će tokom naredne sedmice biti niža za oko pet ili šest stepeni u odnosu na vikend.

Todorvić je naveo da će se posle kratkih lokalnih pljuskova, nastaviti sušni i topao period sa maksimalnim temperaturama oko proseka za ovo doba godine.

- Prosečna vrednost za kraj jula i početak avgusta je oko 28 stepeni, to znači da će biti ta temperatura ili za stepen-dva viša - rekao je Todorović.

#Vremenska prognoza

'