AKTUELNO

U crkvi Svetog Marka danas je u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih 'Suza' održan parastos Srbima stradalim u ; hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji 'Oluja'.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta kazao je da je važno što srpsko rukovodstvo već pet godina obeležava tragediju srpskog naroda na najvišem državnom nivou.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Linta je rekao da je zločina bilo na svim stranama, kao i da je preduslov za trajni mir da se uspostave isti standardi za suđenje za ratne zločine i da se jednako poštuju sve žrtve i hrvatske, srpske, bošnjačke i albanske.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Naveo je i da bi srpsko tužilaštvo trebalo da počne konačno da procesuira brojne zločine nad Srbima i da podiže optižnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije.

- Naša država bi trebalo da osnuje i memorijani centar srpskih žrtava devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i da razvija kulturu sećanja na stradale sunarodnike - rekao je Linta.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Ocenio je da je je porazna činjenica da se Hrvatska 24 godine od Oluje nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću i što Evropska unija ćuti na takvo ponašanje Hrvatske.

Dragana Đukić iz Udruzenja "Suza" kazala je da je najteže ljudima koji su pored napuštanja doma i egzstencijane borbe izgubile članove porodice, i koji i dalje žive u bolu i neizvesnosti jer nisu našle njihove posmrtne ostatke.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

#Oluja

#Pomen

'