AKTUELNO

Za razliku od ranijih godina, grčka policija je ovog leta nikada rigoroznija. U Hrvatskoj su kazne od ovog meseca znatno više nego ranije, a ništa bolja situacija nije ni u Bugarskoj i Crnoj Gori. Zato se informišite na vreme.

Na putevima do mora u toku su pojačane kontrole, ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, a posebno se proverava vezivanje pojasa na zadnjem sedištu, korišćenje auto-sedišta za decu, pušenje u automobilu ukoliko je unutar ustog dete i slično. Neke od ovih stavki koštaće vas i više od samog putovanja, zato se pazite i poštujte propise, a kazne su najveće, kada je reč o našem regionu, u Srbiji, Grčkoj i Hrvatskoj, dok su cene kazni u Crnoj Gori ostale gotovo iste kao prošle godine.

Pojačane kontrole u Srbiji

MUP je početkom meseca saopštio da će do krаjа letnje turističke sezone saobraćajna policija sprovoditi mere pojаčаne kontrole nepropisnog korišćenjа telefonа i drugih uređаjа zа komunikаciju tokom vožnje.

Propisаnа novčаnа kаznа za ovaj prekršaj iznosi 10.000 dinаrа, a zа prvih šest meseci ove godine sаnkcionisаno je gotovo 25.000 vozаčа, što je zа 13 odsto više u odnosu nа prvu polovinu 2018. godine.

Ipak, najviše osoba je poginulo jer nisu bila vezana sigurnosnim pojasem. Čak 70 odsto putnika ne koristi sigurnosni pojas na zadnjem sedištu, a skoro 20 odsto se ne vezuje na mestu vozača i suvozača.

Foto: Tanjug

Pored toga deca se na dužim putovanjima, naročito na auto-putu, voze bez pojasa pa smo tako imali slučajeve da deca ginu kao suvozači ispadanjem od siline udara iz kabine vozila.

Upravo iz ovog razloga, kako kažu u MUP, od sada presretači umesto da kontrolišu brzinu, proveravaju vezivanje pojasa na auto-putu na zadnjem sedištu. Kazna za takve prekršaje za dva nevezana deteta je i do 20.000 dinara.

Nediscpilna vozača je tolika da je za nedelju dana pred sezonu pojačanom kontolom napisano 23.000 prekršaja.

U Grčkoj oduzimaju dozvolu za bačen opušak

Ako tokom boravka u Grčkoj telefonirate tokom vožnje, ne vezujete pojas, parkirate bahato, vozite u papučama ili bacate opuške kroz prozor vozila, preti vam oduzimanje dozvole ili kazna od 1.500 evra. Grci nemaju milosti kada su u pitanju korišćenje telefona u vožnji, nevezivanje pojasa, vožnja u zaustavnoj traci, bacanje opušaka, nepropisno parkiranje, vožnja u papučama, vožnja motora bez kacige.

U novim saobraćajnim propisima i letku koji je objavilo grčko Ministarstvo zdravlja navodi se da će vozači taksija, autobusa ili bilo kojeg drugog vida javnog prevoza koji puše tokom vožnje biti kažnjeni novčanim iznosom od 1.500 evra, a upravljanje vozilom biće zabranjeno mesec dana.

Prema novim propisima, ukoliko je u vozilu dete mlađe od 12 godina novčana kazna će iznositi do 3.000 evra.

Foto: Tanjug

Vozači privatnih vozila koji puše cigaretu tokom vožnje, a u vozilu je dete mlađe od 12 godina biće kažnjeni sa 1.500 evra i oduzimanjem vozačke dozvole. Vozači će se suočiti sa istom kaznom ukoliko njihov suvozač konzumira duvanske proizvode.

Grčki policajci strogo kažnjavaju i zbog nepropisnog parkiranja automobila skidajući tablice. Kako bi vratili tablice nakon kažnavanja nepropisnog parkiranja morate da platite kaznu koja iznosi od 40 do 80 evra, a više ne postoji mogućnost plaćanja umanjene kazne ukoliko se ona plati na licu mesta.

Evo i cenovnika prekršaja:

nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra

prekoračenje brzine – od 40 do 750 evra

nevezivanje pojaseva – 350 evra

nepoštovanje pešaka – 200 evra

vožnja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila - 78 evra, od 0,8 do 1,1 promila - 156 evra, preko 1,1 promila - 625 evra

opasna vožnja – 700 evra

korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje – 100 evra

Kazne u Crnoj Gori ostale iste kao prošle godine

U Crnoj Gori kazne su ostale potpuno iste, a cenovnik izgleda ovako:

nevezivanje pojasa od 40 do 100 evra

vožnja pod dejstvom alkohola od 70 do 2.000 evra (preko 0,05 promila oduzimanje dozvole)

ako se na prednjem sedištu vozi dete mlađe od 12 godina, od 60 do 150 evra

ukoliko dete uzrasta do 5 godina nije u sigurnosnom sedištu od 30 do 90 evra

vožnja deteta mlađeg od 12 godina na mopedu ili motociklu do 150 evra

preticanje kolone 450 evra

prelazak preko pune linije 300 evra

neposedovanje reflektujućeg prsluka od 30 do 80 evra

prekoračenje brzine od 450 do 2.000 evra

Od avgusta kazne u Hrvatskoj veće

Početkom meseca u Hrvatskoj su stupila na snagu nova saobraćajna pravila po kojima se pojedini prekršaji u saobraćaju kažnjavaju novčanom kaznom koja seže i do visine tri prosečne plate u ovoj zemlji.

Prema ovim pravilima prekoračenje brzine u naseljenom mestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smeru na autoputevima, namerni prolazak kroz crveno svetlo, odbijanje provere alkohola ili droga u krvi, ali i vožnja sa više od 1.5 promila ili pod uticajem droga smatraju se najtežim prestupima u saobraćaju.

Kazne za ove prestupe kreću se i do 2.600 evra, ali se mogu primeniti strože mere poput zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest meseci, ili na duži vremenski period.

Policija pored toga može privremeno, do odluke suda, oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dvaput pravosnažno kažnjen i ponovi neki od tih najtežih prekršaja.

Foto: Wikipedia

I u Bugarskoj udaraju po džepovima

nevezivanje pojasa, razgovaranje telefonom tokom vožnje, prolazak kroz crveno svetlo 25 evra

prekoračenje brzine od 5 do 76 evra (ako je prekoračenje više od 40 km/h od dozvoljenog, može da se oduzme dozvola)

kazna za parkiranje na nedozvoljenom mestu 5 evra

vožnja pod dejstvom alkohola od 102 do 306 evra

za ponovljeni prekršaj vožnje pod uticajem alkohola kazna je od 511 do 1.022 evra, a dozvola može biti oduzeta u trajanju od godinu do tri godine

za vožnju sa više od 0,12 promila alkohola zaprećcena je kazna zatvora do godinu dana

#Kazne

#Policija

#Saobraćaj

'