AKTUELNO

Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom današnje posete opštini Bački Petrovac, rekao je da je udruživanje zakon života, osnova svakog boljitka.

- Ovde u Bačkom Petrovcu osnovana prva zadruga u Srbiji 1846. godine, a danas ovde vidimo jednu zadrugu koja je stožer ratarske proizvodnje ovog kraja, uspešno se suprotstavlja konkurentima na tržištu i izvozi. Ovo je obrazac za Vojvodinu ali i ostatak Srbije - rekao je Krkobabić.

Foto: Risto Kostov

Na sastanku održanom u okviru predstavljanja ovogodišnjeg Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u direktnim finansijskim podsticajima za zadrugarstvo, ministar je podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 513 zadruga. Iz pomenutog državnog projekta pomognut je do sada rad 94 zadruge, na teritoriji čitave Srbije, a Južnobački okrug je dobio blizu 87 miliona dinara za 7 zadruga.

- Nadam se da će i ove godine biti kvalitenih projekata iz ovog okruga - rekao je Krkobabić i podsetio da je ove godine opredeljeno za zadruge u Srbiji još 667 miliona dinara.

Foto: Risto Kostov

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, treći po redu koji raspisuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića je trenutno u toku i traje do 15.avgusta za stare i novoformirane zadruge i do 1. septembra za složene zadruge. Iznosi su u odnosu na prethodnu godinu ostali nepromenjeni - do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Foto: Risto Kostov

Radnom sastanku u opštini Bački Petrovac prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, rukovodstvo opštine Bački Petrovac, poljoprivredne službe opština južnobanatskog okruga, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga pomenutog okruga.

Foto: Risto Kostov

Akademik Škorić je istakao da je ovaj kraj poznat po hmeljarstvu, gajenju konoplje, sirka kao i lekovitog bilja „Apeujem da se do proleća naredne godine ovde formiraju četiri velike zadruge koje bi se bavile industrijskim i lekovitim biljem za široku primenu“.

Foto: Risto Kostov

Predsednik opštine Srđan Simić izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministar posetio opštinu Bački Petrovac i izjavio „Trudićemo se da budemo opština za primer po pitanju zadrugarstva. Deo sredstava iz programa „500 zadruga u 500 sela“ svakako je već dao dobre rezultate. Ove godine osnovana je i složena zadruga na teritoriji naše opštine i radićemo sve što je u našoj moći da imamo što više običnih i složenih zadruga“

Predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov ponovio je da je u Bačkom Petrovcu osnovana prva zadruga na ovim prostorima, a treća u svetu, a da se istorija ponavlja budući da je ove godine ovde osnovana upravo treća složena zadruga u Srbiji.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima obišao ZZ „Zlatno zrno“ jednu od dve zadruge u ovoj opštini koja je dobila bespovratna sredstva iz Programa Vlade Republike Srbije namenjenog zadrugama. Ovoj zadruzi osnovanoj 2000. godine, koja ima 13 članova i čak do 450 kooperanata dodeljeno je 15 miliona dinara za nabavku 4 silo ćelije za skladištenje žitarica i sušaru, što je samo deo investicije od 65 miliona dinara, koje je zadruga uložila u tehnološki iskorak svog poslovanja.

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'