AKTUELNO

Pošto je ambrozija zastupljenija na kontinentalnim područjima, svima koji su alregični preporučuje se odlazak na more ili na palnini u ovom periodu. Deca mogu da ispolje jače reakcije i da imaju težu alergijsku reakciju.

Ambrozija je korovska biljka, koja je u narodu je poznata pod imenom limundžik, fazanuša, partizanka i kao Krausova trava, a polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena.  Zabrinjavajuće je to što su alergijske bolesti najraširenije hronične bolesti današnjice, a više od 60 miliona Evropljana pati od simptoma alergijskih reakcija na polen ambrozije.

- Ambrozija je korovska jednogodišnja biljka, koja može dostići visinu od dvadeset centimetara do dva metra. Njen rast počinje sredinom aprila, dok cveta od jula do kraja septembra - kaže doktor Nenad Zec i dodaje da je ova korovska biljka krajem devetnaestog veka doneta iz Amerike i od tada se nezadrživo širi po Evropi.

Foto: Pixabay.com

Navodi da je najveći problem koji imamo sa ovom biljkom polen koji izaviza rekacije kod 10 odsto opšte populacije, dok samo 20 polenovih zrna na jednom kubnom metru može da izazove polensku rekaciju, s tim da svaka biljka može da proizvede i više miliona polebnovih zrna.

- Svima koji imaju tegobe sa amborzijom preoručuje se izbegavanje kontakta sa njom, a kao preventiva biljka se čupa zejedno sa korneom na područjima gde je prisutna uz preventivne mere korišćenja maske - kaže Zec i dodao je da se osim ove metode koja je najefikasnija može primeniti i redovno košenje trave.

Foto: Beograd.rs

Nije isključena mogućnost anafilaktičkog šoka

- Kada su u pitnaju simptomi, oni su najpre zastupljeni u gornjim disajnim putevima, odnosno izaziva kijanje, zapušen nos, suzenje i crvenilo u očima, svrab po telu, kao i suv kašalj, grebanjre grls, pa čak i napad astme - objasnio je Zec.

Dodaje da je najkarakterističniji simptom alergije na ambroziju kožna promena, odnosno crvenilo na koži koji se primećuje u vidu svraba na izloženim delovima tela koji dolaze u dodir sa biljkom ili polenom.

Foto: Pixabay.com

- Za lečenje amborzije koriste se antihistmainici, lekovi koji se koriste za lečenje alergija, sprejevi za nos u kombinaciji sa kortikosteroidima, inhaliranje, masti za kožu, kao i imunoterapija - naveo je Zec i dodao da se lekovi apliciraju u zavisnosti od toga gde se javlja alergijska rekacija i da su rezultati uočljivi veoma brzo, ali da se lekovi koristiti tokom celog perioda cvetanja ambrozije.

Kako kaže, deca mogu da ispolje jače reakcije, ali one nisu životno ugrožavajuće, te i da su uglavnom reakcije lokalizovane na oči, nos, disajne puteve, ili svrab na koži.

#Alergija

#ambrozija

'