AKTUELNO

Koncentracija polena ambrozije u Srbiji je čak šest puta veća od dozvoljene, zbog čega mnogi ljudi ovih dana pate od nesnosne alergije koja im otežava, a neretko i ugrožava život, upozoravaju stručnjaci

Situacija po alergične, nažalost, biće još teža, jer se od 25. avgusta do 10. septembra očekuje da nivo polena ove biljke u vazduhu bude i deset puta veći od normalne zbog intenzivnijeg cvetanja ambrozije.

Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac Grupe za polen pri Agenciji za zaštitu životne sredine, kaže za Informer da je trenutno najgore stanje u Vojvodini i Beogradu.

- Vojvodina ima puno oranica, a ambrozija na njima je i najrasprostranjenija. Strujanjem vazduha polen se prenosi do Beograda, pa otuda toliko polena i u glavnom gradu. Ova korovska biljka je sada u punom cvatu i alergične u narednom periodu može jedino da spasu vetar, visoka temperatura ili neki dobar pljusak.

Alergičnima se savetuje da u prepodnevnim satima ne izlaze napolje ako ne moraju, jer je tada koncentracija polena najveća, da ne suše veš napolju, da se kupaju čim uđu u kuću i redovno ispiraju nos fiziološkim rastvorom.

#Upozorenje

#ambrozija

'