AKTUELNO

Vreli letnji dani sa sobom nose veliku opasnost od štetnog UV zračenja, koje na prvom mestu ugrožava zdravlje i oštećuje našu kožu.

Svako prekomerno izlaganje Suncu stoga može da dovede do pojave fleka i pega po koži. Neophodno je da da vodimo računa i da negujemo našu kožu kako bi ona ostala zdrava i mlada rekla je osnivač dermatološkog centra ’Diva Medical’ Nataša Zmbov.

Foto: TvPink Printscreen

- Prvo treba da napravimo razliku između fleka i pega. Pegice se obično javljaju kod osetljivih osoba koje imaju genetski predoređenu osetljuvu kožu, i nažalost ne možemo im trajno pomoći. Kada su upitanju fleke pravimo razliku između sunčanih odnosno staračkih fleka, ili hormonskih fleka - rekla je Zmbov za TV Pink, i dodala da su rezltati odstranjenja fleka vrlo zahvalni.

Prema njenim rečima koža koja se manje izlaže štetnim sunčevim zracima je mlađa, lepša i zdravija, a pogotovo je važno voditi računa o zdravlju kože, koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, šešire i naočare, izbegavati sunce od 11 sati do 6 sati, a kako kaže istraživanja su pokazala da je neophodno 15 mninuta izlaganja Suncu dnevno.

Foto: TvPink Printscreen

- Greška je ne slušati upozorenja stručnjaka, a to se pogotovo odnosi na osobe svetle puti, koje teško crne na Suncu jer se kod njih lako javljaku crvenilo i rane koji mogu ostaviti trajna oštećenja kože - objasnila je Zmbov i naglasila  da su u većini slučajeva fleke bezazlene i stvar estetske prirode.

Kako ona kaže najbolje je otići kod dermatologa i uraditi jedan sveobuhvatni sistematski pregled kože - dermoskopiju, i na taj način da se proceni da li se na koži nalazi fleka, pegica, ili je to mladež. Navodi da se pacijetima dešavalo da ni ne osete promene na koži, kako zbog toga što ih ne vide i ne osete, a upozorila je da nekada one mogu biti i maligne.

#Dermatolog

#Koža

#zaštita

'