AKTUELNO

Britanski inženjer astronautike srpskog porekla, profesor doktor Anđelo Grubišić (38), poginuo je prilikom testiranja letećeg odela, koje je sam dizajnirao, javljaju britanski mediji.

Grubišić je nastradao u utorak prilikom skoka sa nepokretnog objekta, takozvanog bejs džampinga, u Saudijskoj Arabiji, nekoliko nedelja nakon što ga je Britanska padobranska asocijacija proglasila šampionom letenja u letačkom odelu.

Grubišić je predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odelima u Univerzitetu u Sautemptonu gde je predavao astronautiku.

Prethodno je radio i na pogonima za letelice u Evropskoj svemirskoj agencijie (ESA) i Americkoj svemirskoj agenciji (NASA).

Godine 2015. je pokrenuo "Projekat Ikarus" i dizajnirao letačka odela koja su rušila rekorde, dok je istovremeno radio na unapređenju njihove bezbednosti.

U izjavi za Bi-Bi-Si njegova porodica navela je da je on izgubio život radeći ono što je najviše voleo - skakao u letačkom odelu, i poručila da želi da osigura da ceo svet zna za njegova dostignuća i ambicije.

Grubišić, poznat i kao "leteći čovek", čiji je otac poreklom iz Like, boravio je u Srbiji prošle godine.

- Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno. Bio bih najsrecniji kada bismo mogli da letimo bez ičega. To se naravno neće dogoditi, ali pokušavamo da opremu kojom letimo, svedemo na minimum i to me usrećuje - rekao je tada Grubišić.

#Inženjer

#Smrt

#naučnik

'