AKTUELNO

Sumnjate da imate alergiju? Čak i kada neke simptome možete prepoznati sami, najsigurniji način da to proverite jesu alergo testovi.

Mnogi od nas su alergični, na polen, prašinu, neku namirnicu ili dlaku kućnog ljubimca, a da to ni ne znamo sve dok nam alergo testovi to ne pokažu!

Sa skoro 95 odsto alergena dolazimo u kontakt putem udaha i to su uglavnom sezonski alergeni koji se javljaju u periodu cvetanja i dovode do velikih problema kod alergičnih osoba jer se ne mogu izbeći.

Blaži oblici alergija ispoljavaju se najčešće lokalno kao alergijski rinitis (curenje i svrab nosa), konjuktivitis (crvenilo, pečenje i svrab očiju), promene na koži (poput raznih osipa, ekcema, urtikarije, kontaktnog crvenila).

Foto: PrintscreenYoutube/Tuckered Out

Ukoliko se javi osećaj kao da su uši pune ili da su zaglušene, to takođe može biti znak alergijske reakcije.

Mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proliv se često javljaju kao posledica alergije na neku od namirnica iz naše svakodnevne ishrane.

Danas se u praksi primenjuju kožni alergo testovi i alergo testovi iz krvi

Kožni (prick) alergo testovi na standardne inhalacione alergene predstavljaju osnovne alergo testove pomoću kojih se dokazuje preosetljivost (senzibilizacija, tj. alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine, u ovom slučaju polen trava, drveća, korova, ambrozije, dlaka psa, dlaka mačke, grinje, kućna prašina, gljivice-buđ.

Foto: PrintscreenYoutube/Tuckered Out

Spoljašnji sloj kože u ovom slučaju predstavlja ”šokno tkivo” u kome dolazi do alergijske reakcije koja se manifestuje stvaranjem papule sa crvenilom okolo. Kao kontrola se koriste rastvor histamina i fiziološki rastvor.

Merenjem poprečnog preseka papula nastalih dejstvom alergena i onih od strane histamina i fiziološkog rastvora utvrđuje se da li postoji senzibilizacija na neki od alergena. Upravo zato što se reakcija antigen-antitelo odigrava u spoljašnjem sloju kože i zato što se izbegava ulazak antigena u cirkulaciju, ova metoda ispitivanja je skoro potpuno bezopasna, odnosno ne javljaju se sistemske reakcije u osoba sa pozitivnim nalazom.

Foto: PrinscreenYoutube/Westside Dermatology

Kao jedina tegoba ispitanika javlja se svrab kože na mestu reakcije.

Alergo testovi iz krvi koji određuju prisustvo IgE (imunoglobulin) antitela na određeni alergen u organizmu se danas sve više koriste i zamenjuju tradicionalni kožni (ubodni ) test.

#Alergija

#Test

'