AKTUELNO

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić posetio je danas severnobanatski upravni okrug.

Karavan Nacionalnog tima za preporod sela Srbije zaustavio se danas u Velbitu, selu u Panoniji naseljenom Ličanima, koji su se posle Prvog svetskog rata doselili iz Like i osnovali ovo selo. Sa ministrom su u poseti Banatu bili potpredsednik Akademijskog Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti prof.dr Milovan Mitrović, prof.dr Vladimir Goati, predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i agroekonomski analitičar Branislav Gulan.

Foto: Risto Kostov

- U sedištu programa ovog Nacionalnog tima za naredne tri godine je selo, njegovo mesto i u Ustavu i lokalna samouprava u prvom planu. Taj program mora obuhvatati sve aspekte života na selu, od zadruge kao egzistencijalnog polazišta, preko ambulante, škole, pošte, doma kulture i sportskih sadržaja - izjavio je ministar posle radnog sastanka sa rukovodstvom održanog u opštini Kanjiža i istakao važnu podršku u ovom poslu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Njegove Svetosti Patrijarha srpskog, gospodina Irineja. Kako je rekao cilj je da se mladi ljudi zadeže, kao i da budu podstaknuti da se bave organskom proizvodnjom, etno i zdravstvenim turizmom, starim i novim zanatima, kako bi bili svoji na svome.

Foto: Risto Kostov

Predsednik opštine Robert Fejstamer zahvalio je ministru na poseti i rekao da je Kanjiža 70 posto poljoprivredna opština pa je razvoj poljoprivrede, pored malih i srednjih preduzeća i turizma jedan od strateških pravaca ove opštine.

Ministar je sa svojim saradnicima u mestu Martonoš posetio ZZ „Paprika“, koja posluje od 1990. godine, bavi se ratarstvom i povrtarstvom i iz prošlogodišnjeg Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dodeljeno joj je 15 miliona dinara za nabavku opreme za transport povrća i začinskog bilja.

- Ovo je pravi primer sloge i zajedništva, u jednoj mešovitoj sredini, imamo zadrugu koja potvrđuje da samoinicijativa i rad uz udruživanje daju pravi rezultat - izjavio je Krkobabić.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i direktor zadruge Toša Matić istakli su značaj ove investicije u zadrugu u Martonošu, jer ona osim privrednog subjekta koji omogućava poslovni angažman za 200 ljudi, predstavlja stožer kulturnog života, sportskih aktivnosti i ulaže u različite aspekte života mesne zajednice.

Foto: Risto Kostov

Ministar je svoju posetu završio u Domu Kulture Velebit gde je sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima severnobanatskog okruga na temu unapređenja kvaliteta života na selu i saslušao njihove inicijative i predloge.

#Milan Krkobabić

#Poseta

'