AKTUELNO

Emisiju "Pravac" gledajte na trećem kanalu televizije Pink.

Slučaj Alojzije Stepinac i otkrivanje njegovog spomenika u Hrvatskoj tema je o kojoj se mesecima unazad priča i piše.

O ovoj temi u emisiji "Pravac" koja se emituje na TV Pink govorili su Miodrag Linta predsednik Saveza Srba iz regiona i Dragan Đukanović, zamenik direktora Centra za spoljnu politiku.

Oni su se složili da je to nepristojan potez i da nikako ne bi smelo da se dogodi da Stepinac bude proglašen za sveca.

- Mi imamo jednu fazu koja je počela od septembra 2013, praktično dva meseca od kako je Hrvatska postala punopravna članica EU , a to je počelo od razbijanja dvojezičkih ćiriličnih tabli. Imali smo otvorene manifestacije ustaštva. Imamo Tompsona koji stalno svoje koncerte počinje rečima "za dom spremni", a to je ustaški uzvik - rekao je Miodrag Linta.

Mnogi Hrvati izjavljuju da je Stepinac bio jedan od najvećih Hrvata.

Foto: Televizija Pink

- Čini mi se da oni prenaglašavaju period nakon Drugog Svetskog rata, i pričaju da je Stepinac bio nepravedno osuđen. S jedne strane prenaglašava se njegovo mučeništvo, a onda se namerno prikriva njegovo učešće u NDH - dodao je Đukanović.

Linta je istakao da ponašanje Hrvatske nije prihvatljivo.

- Ponašanje Hrvatske je neprihvatljivo, a ono krši temelje evropske vrednosti. Hrvatski političari pričaju da osuđuju pojavu fašizma i da njega nema tamo. Međutim, nikada nisu načisto da li je pozdrav "Za dom spremni" fašistički ili ne - dodao je on.

N. Petričević

#Alojzije Stepinac

#Emisija Pravac

#Miodrag Linta

'