AKTUELNO

Evropska unija prvi put je dozvolila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, ali samo pacijentima koji pate od dva retka oblika dečije epilepsije: Lenov-Gastov sindrom i Drajverov sindrom. Lekove koji u sebi sadrže kanabis trebalo bi primeniti u medicinske svrhe sve dok ne izazavaju neke oblike zavisnosi.

Doktor Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije, rekao je da je Evropska medicinska asocijacija odnosno Evropska komisija odobrila upotrebu oralnog rastvora ovog leka za lečenje dva teška oblika dečije epilepsije: Lenov-Gastov sindrom i Drajverov sindrom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neophodno je reći da je ovo medicinsko sredstvo već pre godinu dana registrovano u SAD, kao i da su se na registraciju ovog leka odlučili zbog lečenja ovako teških oblika epilepsije. To su reflektorni oblici epilepsije koji tim mladim ljudima ne dozvoljavaju nikakav kvalitetan život – rekao je Raičević i dodao da se kod ovih tipova epilepsije napadi ređaju jedan za drugim ne dozvoljavajući organizmu da se kvalitetno oporavi.

Prema njegovim rečima lek Epibioleksil, kao što je zaključila i Evropska komisija nije lek protiv epilepsije, već samo dodatak kako bi se korisnicima obezbedio kvalitetniji svakodnevni život i funkcionisanje. On je objasnio da se ovaj lek daje uz kombinaciju sa već moćnim entiepilepticima kako bi se što više dodatno smanjile posledice epilepsije:

- Na uzorku od 740 pacijenata sprovedeno istraživanje je pokazalo da je statistički značajno smanjen broj nus pojava koje su u vezi sa epileptičkim napadima, iako se na ovaj način nije poboljšalo lečenje epileptičkog sindroma, znatno je poboljšan kvalitet života roditelja i dece – zaključio je Raičević.

Psihijatar, profesor doktor Jovan Marić naveo je da mnoge stvari nekritički prihvatamo sa Zapada, i da je neophodno da se svaki lek koji stigne na srpsko tržište dodatno ispita na našem uzorku kako bi bio registrovan.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Americi je interesantno da je ovaj lek registrovna u ukupno 26 saveznih država do sada. Ja verujem da ako je FDA u SAD odobrio ovaj lek, to mora da znači da je ovaj lek prošao veoma striktne provere i da je bezbedan za ljudsku upotrebu – rekao je Marić i dodao da je korišćenje marihuane u medicinske svrhe dobro sve dok se ona ne zloupotrebljava.

Kako je on rekao, u bivšoj Jugoslaviji prodecura za registraciju leka je bila blago rečeno rigorozna. Objasnio je da postoji više faza koje lek mora da prođe kako bi bio odobren, te potom i registrovan za humanu upotrebu.

#Farmacija

#Lek

#Napad

#Zdravlje

'