AKTUELNO

Povodom Svetskog dana turizma, u petak, 27. septembra, ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan, a u Stambol kapiji biće organizovane radionice o izradi starih mapa i maketa jedrenjaka.

Kako je saopšteno iz preduzeća Beogradska tvrđava, od 11 do 19 časova posetioci će moći besplatno da posete Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok. Sahat kula - kula sa satom, izgrađena sredinom 18. veka, visoka 27,5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Kula nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kome se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati s delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu, građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekti, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Umetnost u bunkeru", koja govori o zabranama i drugim oblicima cenzure koja je postojala u umetnosti 60-tih i 70-godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, osim stalne izložbene postavke rimskih kamenih spomenika - lapidarijuma, biće izložene i rimske skulpture i nadgrobne stele.

U Stambol kapiji biće organizovane radionice za decu školskog uzrasta. Posetioci će moći da "otputuju u srednji vek" kroz prizmu starih mapa - remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta izložene su u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji izložene su i makete jedrenjaka iz tog perioda.

Program se realizuje u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", dodaje se u saopštenju.

#Kalemegdan

'