AKTUELNO

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pustio je danas u rad novu tehnološku liniju u fabrici cementa „Lafarž“, investiciju vrednu 7,2 miliona evra i tom prilikom uručio ovoj kompaniji integrisanu dozvolu za sva postrojenja na osnovu Zakona o sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Kompanija „Lafarž“ danas obeležava i 180 godina od postojanja, deo je svetskog giganta „Lafarž Holcim Grupe“, koji u 80 zemalja ima 2.500 pogona i zapošljava 75.000 ljudi.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Čestitajući jubilej, predsednik Mirović kazao je da otvaranje nove tehnološke linije znači i iskorak u povećavanju udela obnovljive energije u proizvodnji cementa i boljoj zaštiti i očuvanju životne sredine.

- Od kada je „Lafarž“ preuzeo ovu fabriku emisija otrovnog gasa smanjena je za 25 posto, što je od ogromnog značaja za Frušku goru, ali i za sveukupan razvoj naših najvažnijih privrednih potencijala-razvoja poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane - kazao je predsednik Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Ova fabrika, podsetio je Mirović, značajan je segment velikog investicionog ciklusa koji je u našoj zemlji pokrenut u poslednjih nekoliko godina, jer je upravo cement beočinske fabrike deo brze pruge Beograd-Budimpešta, novih autoputeva, objekata „Beograda na Vodi“ i mnogih drugih.

Nastavićemo da realizujemo projekte u opštini Beočin, sa akcentom na putnu infrastrukturu, dodao je Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Nova tehnološka linija Hlorni bajpas koju smo danas pustili u rad omogućiće kvalitetniji proces proizvodnje klinkera a rezultat će biti smanjenje emisije ugljen-dioksida za više od 20.000 tona na godišnjem nivou - kazao je Dimitrije Knjeginjić direktor „Lafarž Srbija“.

Istorija najstarije cementare na Balkanu počela je 1839. godine. Tokom gotovo dva veka postojanja materijali proizvedeni u beočinskoj cementari korišćeni su za izgradnju najznačajnijih objekata srpskog građevinarstva, poput hidrocentrale Đerdap, Avalskog tornja, Sava Centra i mnogih drugih.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

#Igor Mirović

'