AKTUELNO

Vlada Srbije je otvorena za saradnju sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kao i sa civilnim društvom, kako bi se bezbednost dece u Srbiji poboljšala, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je pozvala osnivača Fondacije "Tijana Jurić", Igora Jurića, da sledeće sedmice razgovaraju o uvođenju "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta.

Reč je o sistemu upozoravanja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.

- Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju porodice kada deca nestanu, a ne znaju kako mogu da pomognu. Kao društvo moramo svi biti mnogo angažovaniji - rekla je Brnabić na konferenciji "Bezbednost i odgovornost" u Subotici koju je organizovala Fondacija "Tijana Jurić".

Foto: Tanjug/Gergely Arpad

Ona je primetila i da je sve veći broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja, navodeći da na njegovom suzbijanju rade specijalizovani timovi, saradnici Ministarstva prosvete, kao i da postoji i saradnja sa organizacijama poput UNICEF-a ili Save the ćildren.

- Trudimo se da učimo od najboljih primera iz inostranstva i da uvek budemo otvoreni za konkretne predloge i nastavićemo da radimo na tome. Dobro je da konačno o temi vršnjačkog nasilja razgovaramo otvoreno i da priznamo da imamo problem. Imamo primere da problem eskalira na način da neko izgubi život - rekla je Brnabić.

Ona je navela da se ne mogu u takvim slučajevima kriviti isključivo porodica, škole ili ministarstva, već je, to, kako kaže, problem celog društva.

Foto: Tanjug/Gergely Arpad

- Svako to dete treba da bude tema svima nama - poručila je premijerka.

Brnabić je kazala i da je Vlada Srbije u decembru prošle godine završila Program za zaštitu mentalnog zdravlja od 2019. do 2026. godine i dodala da se sada radi na Akcionom planu.

- Insistirala sam da se taj Akcioni plan završi i da se konačno program usvoji do kraja oktobra, jer sa tim kasnimo, a postoji neke stvari u životu sa kojima ne smete da kasnite - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da, iako je Vlada Srbije radila na tome, ima još mnogo toga da se uradi kada je reč o bezbednosti dece. Posebno je zahvalila pripadnicima MUP-a zato što su prema toj temi pokazali veliku dozu odgovornosti i lične posvećenosti i efikasnosti.

Šta je 'Amber Alert' sistem?

"Amber Alert" sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, na Malti, u Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.Belgija, koja primenjuje ovaj sistem, primer je dobre prakse, kako ukazuje Igor Jurić, a vremenski period od momenta prijave slučaja nestalog deteta koje zadovoljava kriterijume za objavu "Alerta" i momenta aktiviranja "Alerta" ne sme da bude duži od sat vremena. "Alert" traje maksimum 24 sata, s tim što se na svakih šest sati revidira odluka da li "Alert" treba ugasiti pre isteka 24 sata.

- Moja poruka je da moramo brže da radimo i da se svi ukljucimo, jer kao društvo imamo naviku da okrećemo glavu, da se ne mešamo. Hajde da svi zajedno radimo da povećamo bezbednost dece - rekla je Brnabić.

Tragična sudbina male Amber stvorila ovaj sistem!

Dana 13. januara 1996. godine Amber Hagerman je vozila svoj bicikl na parkingu ispred napuštene prodavnice. Čovek u crnom kombiju je izašao, nasilno uzeo Amber sa njenog bickla i ugurao je u svoje vozilo. Ona je vrisnula jednom i udarala svog otmičara, rekao je jedini svedok Amberine otmice, Džimi Kevil

Amberini roditelji, Dona Vitson i Ričard Hagerman nisu isprva verovali kada im je policija saopštila ove strašne vesti. Oni su se nadali da je njihova devojčica živa i da će se vratiti kući.

Detektivi u okrugu Arlington primali su povremene informacije koje su pratili. Samo je jedna osoba videla šta se desilo. Manjak informacija i drugi svedoci nakon otmice su potencijalno usporili napredak u pronalasku Amber.

Nedugo nakon Amberine sahrane, Dijen Simon, koja je i sama majka, pozvala je lokalnu radio stanicu. Imala je ideju. Shvatila je da ako lokalni mediji mogu da šalju upozorenja o vremenskim nepogodama, mogli bi da urade isto u slučajevima otmice dece. Kada Nacionalni hidrometeorološki zavod objavi upozorenje zbog vanredne vremenske nepogode, svi televizijski i radio programi se prekidaju pravljenjem velike buke. Zašto ne postoji isti sistem kada je život deteta ugrožen?

Od 1996. godine, Amber Alert sistem, koji je ime dobio po devojčici Amber Hagerman, proširio se na celu zemlju. Eksperti veruju da je od decembra 2015. godine više od 800 dece uspešno pronađeno zahvaljujući ovom mehanizmu. Postoje veće šanse da će otmičari pustiti dete kada otkriju da je su vlasti objavile Amber Alert.

Ovako Amber Alert funkcioniše u Americi: Kada pripadnici policije odluče da slučaj ispunjava određene kriterijume, oni obaveštavaju oglašivače i medije. Ovo alarmiranje znači prekidanje programa, a ujedno se obaveštenje o otmici pojavljuje u celoj državi na digitalnim bilbordima, saobraćajnim prelazima, i čak i u vidu SMS poruke na telefonima.

#Nestanak

'