AKTUELNO

- U naredne tri godine planiramo da izdvojimo 100 sela u pet južnih okruga i da u njima podstaknemo privrednu aktivnost kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, a sve sa jednim ciljem – da sprečimo napuštanje sela, da damo mladima alternativu da u njima ostanu - rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, prilikom današnje posete Pirotskom upravnom okrugu.

Foto: Risto Kostov

Ministar je danas obišao novoosnovanu zemljoradničku zadrugu „Darovi Lužnice“ iz sela Gorčince kojoj je prošle godine iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda.

Foto: Risto Kostov

- Ova prva ženska zadruga je pravi primer kako inicijativa i rad uz finansijski podsticaj u pravim rukama daju rezultate - napomenuo je Krkobabić.

Foto: Risto Kostov

Direktorka ove kompletno ženske zadruge registrovane za organsku proizvodnju, Karolina Stamenković istakla je koliko je ova investicija značajna za njenih 14 članica i 26 kooperanata. "Uz novu opremu u stanju smo da ostvarimo profit koji pruža finalni proizvod. Ove sezone zadruga je preradila 3 tone paprike, 1,5 tonu višnje, 1 tonu paradajza, a uveli smo i HASAP sistem“ Svoje proizvode zadrugarke su namenile domaćem ali i stranom tržištu i ističu da već postoji interesovanje kupaca iz Nemačke.

Foto: Risto Kostov

Nakon obilaska zadruge Krkobabić je sa meštanima ovog i okolnih sela razgovarao o aktivnostima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, oživljavanju zadrugarstva i potrebnim preduslovima za kvalitetniji život na selu, pre svega ostanak mladih u ovim sredinama.

Foto: Risto Kostov

Sa ministrom su u Pirotskom upravnom okrugu boravili i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademik Dragan Škorić i članovi prof.dr Vladimir Goati, fudbalski trener Milan Živadinović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan. U razgovoru sa meštanima otvorili su mnoga pitanja od suštinskog značaja za život u seoskim sredinama na jugu.

Foto: Risto Kostov

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić istakla je doprinos ministra Krkobabića razvoju privrede ovog kraja i naglasila da je ova zadruga primer dobre prakse koja može usporiti pražnjenje seoskih sredina Pirotskog okruga.

Kopredsednici i članovi nacionalnog tima obiišli su stari dom kulture u ovom selu kome je potrebna sanacija i školu koja ima samo jednog đaka.

#Milan Krkobabić

'